Podiel pracovných ponúk na východe stúpol

Zuzana Hlavačková, Pravda | 15.10.2018 06:00
muž, manažér, obchodník, oblek Foto:
Uchádzači o zamestnanie na východnom Slovensku sa stretávajú s náramne veľkou konkurenciou.
Trh práce na východnom Slovensku rastie. Komunikácia medzi zamestnávateľmi a uchádzačmi je však na rozdiel od západu slabšia. Aj to môže byť dôvodom, prečo sa ponuky firiem a reakcie uchádzačov často rozchádzajú. Analýza pracovného portálu Profesia.sk ukazuje, ako sa za desať rokov zmenil trh práce na východnom Slovensku.

Zmenenú situáciu na východnom Slovensku však nemusia pociťovať všetci. Ukazuje sa totiž, že na najvyhľadávanejšie pozície zareaguje priemerne až 100 ľudí. V tomto prípade sa tak uchádzači stretávajú s náramne veľkou konkurenciou. Medzi firmami a uchádzačmi tak často chýba vzájomná informovanosť. Zamestnávatelia na východnom Slovensku však nemajú na komunikáciu s uchádzačmi, prípadne so študentmi až toľko možností ako firmy na západnom Slovensku. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa veľtrh Profesia days organizuje aj v Košiciach. Druhý ročník veľtrhu sa bude konať vo štvrtok 27. septembra v Spoločenskom pavilóne.

Analýza portálu Profesia.sk odhalila rozloženie pracovných príležitostí na Slovensku. Podiel práce na východe krajiny narástol z necelých 14 na vyše 21 percent. Najvyšší podiel ponúk zaznamenal Košický aj Prešovský kraj v 1. polroku 2018. V roku 2009 bolo 72 % pracovných ponúk v Košickom kraji priamo v Košiciach. Dnes už platí, že krajské mesto nemá v regióne také dominantné postavenie a uchádzači majú viac možností zamestnať sa aj v okolitých okresoch. V 1. polroku 2018 tvorili inzeráty zamestnávateľov v Košiciach 45 percent z celkovej ponuky v kraji. Nasleduje okres Michalovce, Spišská Nová Ves a Rožňava. Najväčšou zmenou prešiel od roku 2009 okres Gelnica. Počet ponúk tam za desať rokov narástol na 28-násobok. Najmenej ponúk je v Sobranciach.

Dlhé roky bol najinzerovanejšou ponukou v Košickom kraji obchodný zástupca. Napriek tomu, že najviac obchodných zástupcov hľadali zamestnávatelia v roku 2017, už nejde o najinzerovanejšie voľné miesto v tomto regióne. Od roku 2016 jasne dominuje ponuka práce operátorov výroby. V roku 2009 sa pritom táto ponuka práce až tak často nevyskytovala. V rebríčku najčastejšie inzerovaných pozícií v regióne skončila až na 30. mieste. Ukazuje sa, že zvýšený počet pracovných ponúk sa najviac prejavil vo výrobe. V roku 2009 nebola v košickej TOP 5 ani jedna výrobná pozícia, dnes sú tam až štyri.

Firmy na východe však môžu pomerne často narážať na problém s nepresným zaraďovaním u uchádzačov. Tým totiž môže robiť problém reagovať na ponuky do spoločností, ktoré nepoznajú, prípadne im napríklad nenapadne reagovať na administratívne pozície do IT či výrobných spoločností. Aj z tohto dôvodu spoločnosť Profesia eviduje zvýšený záujem firiem o veľtrh Profesia days v Košiciach.

Ak sa pozrieme na pozície, na ktoré najviac reagovali košickí uchádzači v roku 2009 a teraz, vidíme veľké nesúlady s ponukou zamestnávateľov. Uchádzači v Košickom kraji totiž vyhľadávali výrobné pozície najmä v minulosti, dnes, keď patria medzi najinzerovanejšie, uchádzačov až tak nezaujímajú. V súčasnosti môžeme, naopak, vidieť väčší záujem o administratívne a obchodné pozície.

Top 5 najinzerova­nejších ponúk v roku 2009 a teraz
2009 1. polrok 2018
Obchodný zástupca Operátor výroby
Obchodný manažér Robotník
Systémový administrátor Montážnik
Programátor Kontrolór kvality
Predavač Obchodný zástupca
Top 5 ponúk s najvyšším počtom reakcií v roku 2009 a teraz
2009 1. polrok 2018
Office manager Sekretárka
Robotník Pracovník reklamačného oddelenia
Operátor výroby Zástupca vedúceho predajne
Kuchár Vedúci úseku predajne
Pokladník Recepčná

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ