Varovanie: Robotizácia môže zvýšiť frustráciu ľudí s nízkou kvalifikáciou

ČTK | 11.10.2017 06:30
Civilizácia sa rúti do vážnych problémov, pretože budúcnosť nenaplní nádeje ľudí, ktorým automatizácia vezme pracovné miesta. Povedal to prezident Svetovej banky Jim Yong Kim.

Ako riešenie odporučil investovať do vzdelanosti a zdravia občanov. Kroky štátov v tejto oblasti chce Svetová banka sledovať, povedal šéf Svetovej banky pred výročnom zasadnutí svoje inštitúcie a Medzinárodného menového fondu (MMF).

„Ak vaše ašpirácie začnú rásť, ale potom nie je žiadna príležitosť, môže to viesť k nestabilite, konfliktom a násiliu,“ uviedol Kim, ktorého citoval spravodajský server BBC. „Je to nebezpečný smer, ktorým ideme,“ dodal v prejave na Kolumbijskej univerzite.

Roboti podľa šéfa Svetovej banky nahradia milióny pracovníkov s nízkou kvalifikáciou. Pre hospodársky rast v budúcnosti tak vidí ako zásadné investície do ľudského kapitálu, ktorý zahŕňa najmä vzdelanie, ale aj zdravie.

„Chceme vytvoriť pocit naliehavosti investícií do ľudí, o ktorom si myslíme, že je nevyhnutný vzhľadom na to, ako sa globálna ekonomika mení,“ uviedol šéf Svetovej banky. „Jediná vec, o ktorej viete s istotou, že ju v budúcnosti budete potrebovať v akejkoľvek ekonomike, sú ľudia, ktorí sa dokážu učiť,“ doplnil.

Svetová banka plánuje zverejniť poradie krajín podľa miery ich investícií do ľudského kapitálu. Inštitúcia so sídlom vo Washingtone tak pokračuje v posune svojho zamerania. Po založení po druhej svetovej vojne podporovala hlavne infraštruktúrne projekty. Sústredila sa tiež na rozvojové krajiny, zatiaľ čo automatizácia sa týka tých najviac rozvinutých.