Zomrel mladý stážista z Bank of America, mohol sa upracovať k smrti

ČTK | 24.08.2013 09:30
dolára, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
Spoločnosť Bank of America Merrill Lynch prešetruje pracovné podmienky svojich mladých zamestnancov po tom, čo bol minulý týždeň jeden z jej stážistov nájdený mŕtvy vo svojom londýnskom byte. Dvadsaťjedenročný nemecký študent Moritz Erhardt údajne pred svojou smrťou pracoval 72 hodín bez spánku.

Príčina smrti zatiaľ zostáva neznáma. Erhardtovo úmrtia však vyvolalo otázky týkajúce sa toho, kto je zodpovedný za dlhú pracovnú dobu ambicióznych študentov a absolventov, ktorí sa počas stáží snažia podávať výkony na hranici svojich možností, aby si zabezpečili dobre platené miesta v bankovom sektore.

Hovorca Bank of America uviedol, že firma zostavila pracovnú skupinu, ktorá preskúma „všetky aspekty našich pracovných praktík s osobitným dôrazom na mladých pracovníkov“.

„Našou bezprostrednou prioritou je urobiť maximum pre podporu Erhardtovej rodiny, našich stážistov a zamestnancov v tomto mimoriadne ťažkom období,“ dodal.

Podľa bývalých stážistov je vo finančnom sektore v Londýne a New Yorku bežné pracovať 20 hodín denne a tráviť v práci i víkendy. Mnohí stážisti však pripúšťajú, že trávia v práci veľa času z vlastnej vôle, pretože chcú preukázať svoje schopnosti.

Právnici upozorňujú, že firmy majú zákonnú povinnosť zabezpečiť zamestnancom vrátane stážistov, že nebudú vystavení zdravotným a bezpečnostným rizikám. Varujú, že v opačnom prípade môžu firmy čeliť trestnému stíhaniu a vysokým pokutám.