Firmy strácajú záujem o dohodárov

Branislav Toma | 06.02.2013 05:40
robotník, práca, Foto:
Ilustračné foto
Od začiatku roku 2013 sa platia rovnaké odvody pri pravidelnom príjme v trvalom pracovnom pomere alebo zamestnaní na dohodu. Firmám tak v porovnaní s minulým rokom výrazne vzrástli mzdové náklady na nepravidelnú prácu. Na slovenskom pracovnom trhu tak podľa personálnych agentúr výrazne klesol záujem o ľudí pracujúcich na dohodu.

„V porovnaní s minulým rokom pracujeme s približne o päťdesiat percent nižším počtom dohodárov, ktorí sú však stále používaní ako najflexibilnejší typ pracovného pomeru,“ povedal Martin Miklánek z personálnej agentúry Manpower. Časť ľudí pracujúcich na dohodu zároveň podniky zamestnávajú naďalej. „Mnohí z nich prešli na trvalý pracovný pomer so skráteným úväzkom a firmy prehodnocujú využitie dohodárov pri každom jednom prípade veľmi dôrazne,“ dodal Miklánek.

Zvyšovanie odvodov pri dohodách vláda obhajovala možnosťou získať vyšší dôchodok pri odchode do penzie a potrebou konsolidovať verejné financie. „Podľa nášho názoru mávajú dohodári často len umelo vytvorené dohody na to, aby sa obchádzali odvody, čoho dôsledky v podobe nezískania nároku na dôchodok si plne neuvedomujú,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Podľa personálnej agentúry McROY Group zvýšené odvody vykrývajú podniky kumuláciou viacerých úväzkov do jedného, najímaním živnostníkov alebo sa dohodárov zbavujú prepúšťaním. „V súčasnosti si totiž firmy nemôžu dovoliť luxus v podobe zvýšených personálnych nákladov, keďže to pre ne môže byť likvidačné. Žiaľ, výsledkom bude aj rast čiernej práce,“ povedal Michal Duška, predseda predstavenstva McROY Group.

Zamestnávanie mimo zákona štát neplánuje podnikateľom tolerovať. „Nelegálnemu zamestnávaniu chceme zabrániť novelou zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ktorá okrem iného sprísni sankcie za takéto zamestnávanie,“ hovorí Stuška. Podľa podnikateľov tak poctivé firmy budú nakoniec menej využívať prácu dohodárov.

„V minulom roku nám každý deň chodila upratovať priestory vo firme pani pracujúca na dohodu. Zvýšenie platu si nemôžeme dovoliť, a tak od nového roku u nás dôchodkyňa upratuje len trikrát do týždňa,“ uviedol Róbert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Najväčší pracovný portál Profesia však zatiaľ nezaznamenal výrazný pokles záujmu firiem o ľudí pracujúcich na dohodu. „V januári 2013 sme zverejnili 968 pracovných ponúk na dohodu. V januári minulý rok bol počet ponúk na dohody 1¤019. Vidíme teda medziročný pokles o päť percent,“ povedala Marcela Glevická, hovorkyňa Profesie. No prepad nastal aj pri ostatných typoch zamestnania, keď ponuky na trvalý pracovný pomer zaznamenali medziročne pokles o šesť percent a najviac až o desať percent klesli inzeráty práce pre živnostníkov.

Presné čísla o tom, ako sa na slovenskom pracovnom trhu menili v januári počty ľudí v pracovných pomeroch, zverejní Sociálna poisťovňa v priebehu budúceho týždňa. Ľudia pracujúci na dohodu zmenami v Zákonníku práce získali posilnenie svojich pracovných práv za predpokladu, že ich podnik nezamestná načierno alebo živnosť. Jednou z najvýraznejších zmien je povinnosť platiť ľuďom pracujúcim na dohodu minimálnu mzdu, ďalej zákaz nadčasov, pracovnej pohotovosti či povinnosť ospravedlniť zamestnanca v prípade návštevy lekára, pričom zamestnanec nemá právo odmeny za takto strávený čas.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ