Zákaz poberať penziu so štátnym platom by priniesol tisíce miest, tvrdí Figeľ

SITA | 24.01.2013 12:36
Ján Figeľ Foto:
Šéf KDH Ján Figeľ
Nezamestnanosť na Slovensku na rekordnej úrovni 14,44 % je podľa predsedu KDH Jána Figeľa najmä výsledkom opatrení vlády Roberta Fica, ako je zvyšovanie daní a odvodov, či škodlivé zásahy do Zákonníka práce.

"Vláda nepriniesla žiadne inovatívne, motivujúce, ozdravujúce opatrenia, skôr naopak,“ povedal. Súčasný kabinet podľa Figeľa nepomáha živnostníkom a ľuďom pracujúcim na dohody, ale namiesto toho dáva umelé a deformujúce stimuly pre zahraničné firmy. "Politika, ktorá prináša rekordnú nezamestnanosť, je antisociálna,“ uviedol líder KDH.

Poslanci za KDH podľa Figeľa predložili do parlamentu návrh novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej by štátni zamestnanci a zamestnanci pracujúci vo verejnom záujme nemali nárok na poberanie starobného dôchodku. V štátnej a verejnej správe pritom pracuje asi 20 tisíc zamestnancov, ktorí zároveň poberajú starobný dôchodok. "Môže to v krátkom čase priniesť účinok vo forme zhruba 20 tisíc nových pracovných miest,“ tvrdí predseda KDH. To by sa však stalo len v tom prípade, ak by všetky dotknuté osoby uprednostnili poberanie dôchodku pred prácou v štátnej a verejnej sfére.

Ako uviedla poslankyňa Monika Gibalová, ak by sa všetkých 20 tisíc osôb zrieklo poberania starobného dôchodku a zostalo by naďalej pracovať v štátnej a verejnej správe, Sociálna poisťovňa by tým ušetrila 101 mil. eur ročne.

"Inšpirovali sme sa hlavne zlou situáciou vo verejných financiách, chceme ponúknuť reálne konsolidačné opatrenie verejných financií,“ povedala. KDH si však podľa nej vzalo príklad aj z Nemecka, kde štátny úradník, ktorý dovŕši dôchodkový vek, musí štátnu službu opustiť. "Takýto zákon platí vo všetkých spolkových krajinách,“ dodala.

Zvyšujúca sa miera nezamestnanosti na Slovensku podľa premiéra Roberta Fica nie je prekvapením, keďže nezamestnanosť narastá v celej eurozóne. „Chcel by som preto požiadať všetkých, aby sme sa neprekvapovali, že na Slovensku stúpa nezamestnanosť,“ uviedol v utorok v reakcii na to, že miera nezamestnanosti v decembri minulého roka medziročne vzrástla o 0,85 percen­tuálneho bodu na 14,44 %. Bola tak naďalej najvyššia od mája 2004, kedy dosiahla 14,47 %. Slovensko podľa Fica nemožno vytrhnúť z kontextu eurozóny vzhľadom na to, že je otvorenou ekonomikou a 85 % produkcie končí v krajinách Európskej únie. Poukázal pritom na to, že nezamestnanosť v štátoch eurozóny sa blíži k 12 %.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v decembri minulého roka medzimesačne vzrástla o 0,50 percen­tuálneho bodu na 14,44 %. Nezamestnanosť tak bola na konci minulého mesiaca naďalej najvyššia od mája 2004, kedy dosiahla 14,47 %. Ako ďalej informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), medziročne sa miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac zvýšila o 0,85 percen­tuálneho bodu. Počet uchádzačov o zamestnanie schopných ihneď nastúpiť do práce dosiahol 390 111 osôb. Medzimesačne sa tak zvýšil o 13 473 osôb a medziročne vzrástol o 27 683 osôb.