Rast nezamestnanosti na Slovensku sa v II. štvrťroku zastavil

ČTK | 02.09.2010 09:18
Kariéra, profesia, úrad práce, zamestnanie Foto:
Kariéra, profesia, úrad práce, zamestnanie
Rast nezamestnanosti na Slovensku sa v druhom štvrťroku zastavil. Podiel ľudí bez práce sa znížil na 14,4 percenta oproti 15,1 percenta v prvom kvartáli. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad.

Miera nezamestnanosti rástla nepretržite od začiatku roka 2009, stúpala najmä po prepúšťaní vo firmách v dôsledku svetovej hospodárskej krízy.

Počet nezamestnaných sa v druhom štvrťroku znížil v priemere na 388.300 zo 407.100 ľudí v úvodnom kvartáli. Medziročne však stúpol o 28,5 percenta. Zamestnanosť v období od apríla do konca júna v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška naopak klesla, a to o 2,8 percenta na 2,31 milióna osôb.

Podľa odlišnej metodiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny miera nezamestnanosti ku koncu júla dosiahla 12,33 percenta. Rozdiely v údajoch medzi Štatistickým úradom a úradmi práce vyplývajú z odlišných spôsobov stanovenia počtu nezamestnaných. Prieskumy štatistikov sú založené na vybranej vzorke bez ohľadu na to, či sú osoby bez práce registrované. Úrady práce vychádzajú z počtu evidovaných nezamestnaných, ktorí sú navyše v danom období schopní ihneď nastúpiť do zamestnania.