Von by šiel pracovať každý štvrtý Slovák

SITA, ČTK | 14.07.2010 08:57
Práca, zamestnanie Foto:
Vyraziť do cudziny za prácou by chcelo až 23 percent Slovákov. Zmeniť pre prácu svoj región je ochotných len 10 percent Slovákov.
Práca v zahraničí Slovákov stále láka. Vyraziť do cudziny za prácou by totiž v budúcnosti chcelo až 23 percent Slovákov.

V ochote cestovať za prácou do zahraničia tak Slovensku patrí 11. priečka v Európskej únii. Potvrdili to výsledky prieskumu Eurobarometer, ktorý predstavila Európska komisia. Na otázku, či plánujú vycestovať niekedy v budúcnosti do zahraničia za prácou, súhlasne odpovedalo 17 percent Európanov. Napríklad v Dánsku to však bola viac ako polovica ľudí, v Estónsku 38 percent a vo Švédsku 37 percent národa. Naopak, Taliani, Gréci, Rakúšania, ale aj Česi nie sú ochotní za prácou cestovať za hranice. V týchto štátoch pripustilo takú možnosť menej ako 10 percent ľudí.

„Právo pracovať a žiť v inej európskej krajine je jedným zo základných práv EÚ, ale príliš málo ľudí toto právo aj využíva,“ podotkol k výsledkom prieskumu eurokomisár pre zamestnanosť László Andor. Asi tretina Európanov si myslí, že v zahraničí si ľahšie nájdu prácu ako vo vlastnej krajine. V blízkej budúcnosti o práci v zahraničí uvažuje jeden z piatich Európanov. V rámci krajín však existujú výrazné rozdiely.

Až takmer tri štvrtiny Lotyšov a Litovčanov hovoria, že ich šanca nájsť si prácu v zahraničí je lepšia ako doma. Rovnako si to myslia aj dve tretiny Slovákov (64 percent) a viac ako polovica Maďarov či Estóncov. Na pracovné trhy v EÚ tvrdo dopadá hospodárska kríza. „Pracovná mobilita môže pomôcť znížiť nezamestnanosť tým, že ľudí prepája s voľnými miestami. Európania si tento fakt uvedomujú, ale stále čelia prekážkam, aby mohli po Európe jazdiť za prácou,“ podotkol eurokomisár Andor. Zaujímavé je, že oveľa menej sú Slováci ochotní cestovať za prácou do iných regiónov v rámci Slovenska – len každý desiaty človek.

Len 10 percent Európanov žilo alebo pracovalo v zahraničí. Rovnako sú na tom aj Slováci. Iba každý desiaty má z minulosti takúto skúsenosť. „Občania SR by mali viac aktívne využívať slobodu cestovania za prácou alebo štúdiom do zahraničia. Môžu tak získať nové zručnosti alebo sa naučiť nový jazyk. V budúcnosti im to môže pomôcť lepšie sa uplatniť na pracovnom trhu,“ uviedla Andrea Elscheková–Matisová, vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Rozdielne sú aj motívy sťahovanie sa za prácou. Najčastejšie je to vidina lepších zárobkov. Jeden z piatich Slovákov a každý štvrtý obyvateľ ČR odpovedali, že by za prácou vycestovali, ak by v inom regióne zarobili viac ako trojnásobok súčasnej mzdy. Silným motívom je aj strach z nezamestnanosti. Slováci sú v EÚ od mája 2004, voľne nemôžu zatiaľ pracovať v Nemecku a Rakúsku.