Z absolventov štúdia sa ľahko môžu stať neplatiči

Študenti strednej a vysokej školy si musia dávať pozor na povinnosti po ukončení štúdia, aby sa nestali neplatičmi zdravotných odvodov

28.05.2017 11:44
debata (5)

Za študentov strednej alebo vysokej školy platí zdravotné poistenie štát. Po ukončení štúdia však absolventi majú voči zdravotnej poisťovni povinnosť nahlásiť zmenu platiteľa poistného. Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR preto upozorňuje študentov, aby nezabudli na termín, ľahko sa totiž môžu stať neplatičmi.

Ak na svoje povinnosti pozabudnú, môže ich pri najbližšej návšteve všeobecného lekára čakať nepríjemné prekvapenie. Ten ich nemusí vyšetriť alebo bude požadovať, aby si za vyšetrenie zaplatili.

„Vyrobia si tak zbytočné nepríjemnosti. Kým za absolventov strednej školy platí štát odvody na zdravotné poistenie až do konca školského roka, teda do 31. augusta, po ukončení vysokoškolského štúdia platia iné pravidlá. Deň po tom, ako si študent splní všetky časti záverečnej skúšky a obháji diplomovú prácu, prestáva byť študentom. Zdravotné odvody za neho už štát neodvádza,“ upozornila pacientska organizácia.

Aj keď absolvent ihneď nenastupuje do zamestnania, poistné za neho musí byť uhradené. Preto by sa absolventi vysokých škôl v takomto prípade mali do 7 dní po ukončení školy buď evidovať na príslušnom úrade práce ako uchádzači o zamestnanie, a v tom prípade za nich bude poistné naďalej platiť štát, alebo by sa mali prihlásiť ako samoplatitelia. Povinnosť platiť si zdravotné poistenie má každý občan. Za vybrané skupiny (deti, dôchodcovia, matky na materskej alebo rodičovskej dovolenke, nezamestnaní) platí štát, absolventi k nim už nepatria.

"Je v záujme každého pacienta, aby si kontroloval svoj účet poistenca. V prípade, že mu vznikol nejaký dlh, treba ho čím skôr uhradiť,“ dodala prezidentka AOPP Mária Lévyová. Ak pacienti nemajú dostatok finančných zdrojov na uhradenie celého dlhu, môžu využiť aj možnosť splátkového kalendára.

„V tom prípade pacientovi, aj keď je neplatič, nebude odopretá zdravotná starostlivosť. Všetko je to na samotnej komunikácii s poisťovňou. Účet poistenca, ako aj informácie, či máte všetko zaplatené, si môžete skontrolovať aj prostredníctvom elektronickej online pobočky zdravotnej poisťovne,“ doplnila.

Pacientov, ktorí neplatia zdravotné odvody viac ako tri mesiace, môže zdravotná poisťovňa zaradiť medzi dlžníkov. Následne by ich mala vyzvať na vyrovnanie záväzkov. Keď aj túto výzvu odignorujú, môže ich navštíviť exekútor. Vyriešiť si platby za poistné sa však oplatí podľa AOPP najmä zo zdravotných dôvodov. Neplatiči majú, napriek novele zákona platného od januára 2017, stále obmedzený prístup k zdravotnej starostlivosti, teda nárok iba na neodkladnú zdravotnú starostlivosť. "Ide o situácie, keď momentálny zdravotný stav ohrozuje ich život, napríklad pri havárii či pôrode, ak pociťujú neznesiteľné bolesti, alebo by neposkytnutie liečby mohlo viesť k ohrozeniu ich životných funkcií,“ vysvetlila Lévyová. Odkladnú liečbu, ako napríklad kúpele, plánovanú hospitalizáciu alebo chystané ambulantné vyšetrenie si musia zaplatiť sami.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #zdravotníctvo