Absolventi informatiky či ekonómie požadujú napriemerné platy

Priemerný očakávaný plat absolventov vysokých škôl uvádzaný v ich životopisoch, keď vstupujú na trh práce, je 935 eur mesačne.

07.02.2017 17:00
debata

Najvyššie platové očakávania majú absolventi Slovenskej technickej univerzity, najnižšie absolventi fakúlt humanitného a pedagogického zamerania.

"Pri stanovaní priemerného očakávaného platu absolventov sme vychádzali zo vzorky 10 559 respon­dentov, ktorí v životopise na portáli Profesia.sk uviedli výšku požadovaného platu. „Absolventi, ktorí prichádzajú na trh práce, vyžadujú od zamestnávateľa dobrý plat, benefity a flexibilitu. Sú sebavedomí, neboja sa diskutovať o podmienkach a záleží im na tom, pre akú značku zamestnávateľa budú pracovať,“ uviedla Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.

Okrem adekvátneho platového ohodnotenia... Foto: SHUTTERSTOCK
zošit, kalkulačka, peniaze, drobné, ruka, pero, počítanie Okrem adekvátneho platového ohodnotenia požadujú absolventi aj benefity a flexibilitu.

Svoju hodnotu na pracovnom trhu si cenia najvyššie absolventi odboru informatika. Na svojej výplatnej páske by radi videli v priemere 1 113 eur v hrubom, čo tvorí rozdiel 178 eur voči priemeru. Očakávania nad priemerom majú aj absolventi strojárstva, stavebníctva, ekonomiky či práva. Naopak, najmenšie očakávania majú absolventi pedagogiky a teológie. Práve tí by sa uspokojili s nástupným platom pod úrovňou 800 eur v hrubom.

Najvyššie platové očakávania majú jednoznačne absolventi Slovenskej technickej univerzity – konkrétne bývalí študenti fakulty elektrotechniky a informatiky, ktorí by chceli zarábať 1 312 eur mesačne v hrubom. Hneď za nimi by sa na druhej a tretej priečke v rebríčku umiestnili absolventi fakulty informatiky a informačných technológií a strojníckej fakulty. Podľa portálu Platy.sk tvorí priemerný plat vysokoškolsky vzdelaného človeka 1 150 eur. Očakávania absolventov s technickým zameraním sú teda nadpriemerné. Súvisí to aj s tým, že na pracovnom trhu je nedostatok práve technicky orientovaných ľudí, a preto je pre absolventov s týmto zameraním jednoduchšie uplatniť sa.

Najnižšie platové očakávania majú absolventi fakúlt humanitného a pedagogického zamerania. Bývalí študenti Fakulty stredoeurópskych štúdií na Univerzite Konštantína Filozofa v kolónke Očakávaný plat uviedli priemerne sumu 657 eur v hrubom. Na porovnanie, priemerná hrubá mesačná mzda vysokoškolsky vzdelaného človeka je podľa platového portálu Platy.sk 1 150 eur v hrubom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #vysoká škola #Kam na vysokú školu