Budúcnosť? Dobrá škola i skúsenosti

Nútia študentov nazerať do praxe, preverujú ich schopnosti, vzdelávajú ich a pripravujú na kariéru. Výsledkom sú nielen zaujímavé riadky v životopise absolventa, ale aj hodnotné ceny a skúsenosti na nezaplatenie. Reč je o študentských súťažiach, ktoré majú v súčasnosti rôzne podoby.

24.11.2016 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Vysoká škola, študent, radosť Ilustračné foto.

Budúci stavební inžinieri, architekti, informatici, vývojári, ekonómovia či absolventi medzinárodného obchodu si môžu zmerať sily v mnohých súťažiach. Kým niektoré ostávajú v medziach nášho územia, iné už dávno prekročili hranice Slovenska či mantinely rodného jazyka. Jedným typom študentských súťaží sú tie, ktoré síce zostali doma na Slovensku, ale stavili na medzinárodnú porotu. Tak sa stalo v súťaži zameranej na navrhovanie originálnych fasád, ktorá bola vyhodnotená koncom septembra. Študenti navrhli napríklad podobu galérie, budovy univerzity, kultúrneho domu, športového centra a pod. Súčasťou práce bola aj projektová dokumentácia a realizačný projekt existujúcej alebo fiktívnej budovy s odvetranou fasádou. Súťaž bola určená výhradne pre poslucháčov 5. ročníka odboru architektonické konštrukcie a projektovanie na Stavebnej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Do súťaže prihlásili 25 prác, ktoré spolu s pedagógmi zhodnotila medzinárodná odborná porota. „Všetky práce boli podľa nej na veľmi dobrej až vysokej kvalitatívnej úrovni. Technické i dizajnové vyhotovenie prác má z roka na rok stúpajúci trend,“ prezradil organizátor súťaže Juraj Palamarčuk, projektový manažér EQUITONE. Pre študenta STU Jozefa Bočkaja, ktorý je autorom víťaznej práce, bola súťaž možnosťou zviditeľniť sa ešte počas štúdia. „Študentom odporúčam zapojiť sa do ďalšieho ročníka. Môžu tým mnohé získať,“ odporúča Bočkaj.

Zasúťažiť si študujúci Slováci môžu aj na medzinárodnej úrovni. Napríklad v súťaži Active House Award si zmerali sily so študentmi z Česka, Rakúska či zo Švajčiarska. V jednotlivých krajinách porota vybrala desať najlepších projektov, ktoré v druhom kole čelili medzinárodnej konkurencii. Počas súťaže išlo o vytvorenie návrhov udržateľných stavieb tak, aby spĺňali aktívne štandardy. O víťazstvo mohli tento rok zabojovať jednotlivci, ale aj skupiny. Do praxe ich uviedol bezplatný kick-off seminár, ktorý sa v marci 2016 konal na zámku Wolkersdorf v Rakúsku. Ten zahŕňal aj návštevu rodinného domu – návrh jeho rekonštrukcie bol predmetom súťaže. „Toto cestou sme chceli podporiť záujem študentov o projekty udržateľných stavieb – a umožniť im detailnejšie sa zoznámiť s problematikou navrhovania budov v aktívnom štandarde,“ vysvetlila Klára Bukolská zo spoločnosti VELUX, ktorá je organizátorom súťaže.

Niektorí zamestnávatelia nenechávajú nič na náhodu a chcú si prostredníctvom súťaže vopred preveriť schopnosti študujúcich Slovákov. Samozrejme, s cieľom podchytiť do budúcnosti tých najšikovnejších. Rozhoduje napríklad jazyková zdatnosť študentov a výborné analytické myslenie. Vypracovať majú krátke tematické video a analýzu vývoja cien medi alebo plynu. Samozrejme – obe úlohy odovzdajú v angličtine. „Súťaž veľmi úzko súvisí s náborom zamestnancov na naše oddelenie nákupu. Do budúcna sa totiž obzeráme po šikovných nákupcoch. Uzávierka súťaže je koncom decembra 2016,“ vysvetlila Zuzana Šimonovičová, manažérka pre ľudské zdroje spoločnosti Protherm Production v Skalici. Ide o závod vyrábajúci vykurovacie technológie, ktorý je členom medzinárodného koncernu. Perfektná znalosť cudzích jazykov je preto nevyhnutná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #súťaže #príloha Vzdelávanie