Angličtina sa má učiť atraktívnejšie

Angličtina je nepochybne najvýznamnejší svetový jazyk. Vnímajú ho tak aj Slováci. Z pohľadu užitočnosti cudzích rečí pre budúcnosť ho za najvýznamnejší považuje až 87 percent opýtaných.

25.09.2015 08:38
debata (3)

Kvalita výučby anglického jazyka na Slovensku však zatiaľ nezodpovedala významu, ktorý mu Slováci prikladajú, najmä na základných školách, kde podľa oficiálnych údajov viac ako polovica učiteľov anglického jazyka má nižšiu ako požadovanú kvalifikáciu.

Toto sa však má už teraz zmeniť zhruba na 1 350 základných školách, v ktorých sa už angličtina bude vyučovať po novom. A to vďaka národnému projektu Nové trendy vzdelávania učiteľov anglického jazyka na základných školách. Do praxe ho uvádza Metodicko–pedagogické centrum.

Projekt rieši problém systémovo. Trom tisíckam učiteľov angličtiny, lebo taká je kapacita projektu, už boli v júni tohto roka poskytnuté balíčky didaktických prostriedkov. Obsahovali metodiky pre učiteľov, pracovné listy pre žiakov a prístup k online digitálnemu učivu. To je interaktívne a prispôsobené veku žiakov vo všetkých ročníkoch. Je nahovorené ľuďmi, pre ktorých je angličtina materinským jazykom, takže žiaci sa budú na hodinách pravidelne stretávať s autentickým jazykovým prejavom.

Vďaka novým animáciám, hrám, pesničkám či videám budú hodiny pre žiakov tiež zábavnejšie, a tým aj atraktívnejšie. Výhodou dodaného digitálneho učiva je aj to, že je použiteľné ako doplnok k aktuálne používaným učebniciam angličtiny, a teda nie je limitované konkrétnou učebnicou. Práve naopak, umožňuje učiteľom používať ho zároveň s učebnicou, ktorú si vybrali v minulosti, podľa ich potrieb, zamerania školy či individuálnych potrieb žiakov.

Keďže ide o úplne nové, moderné didaktické prostriedky, učitelia absolvovali školenia zamerané na moderné trendy výučby angličtiny a využívanie dodaných didaktických prostriedkov.

Ohlasy učiteľov, ktorí sa do školení zatiaľ zapojili, sú viac ako pozitívne. Drvivá väčšina z nich považovala vzdelávanie za prínosné (95 %), rovnako ako potvrdila prínos dodaných vzdelávacích materiálov pre ich pedagogickú prax (94 %) a pre zatraktívnenie výučby pre žiakov (94 %). Projekt počíta aj s individuálnym poradenstvom pre učiteľov angličtiny, ktorí budú mať k dispozícii poradcov, vrátane tzv. native speakrov, teda ľudí, pre ktorých je angličtina materinským jazykom, a to v každom regióne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #angličtina