Vysokoškoláci dostali 150 ponúk od firiem na prax

Približne 150 ponúk na dlhodobú prax ponúkli firmy vysokoškolákom v rámci národného projektu.

19.02.2014 05:00
debata (2)

Projekt z eurofondov za 17 miliónov eur má priblížiť vysokoškolské vzdelávanie praxi a zamestnávateľom. „Firmy tak otvárajú svoje brány už počas začínajúceho letného semestra a zároveň potvrdzujú nevyhnutnosť pozývať vysokoškolákov do praxe ešte počas štúdia,“ uvádza hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Študenti sa v rámci národného projektu prihlasujú na dlhodobé praxe, počas ktorých spracujú konkrétne odborné témy do ročníkových, diplomových alebo dizertačných prác. Do prvých podnikov nastúpia na začiatku letného semestra tohto školského roka. Praxe môžu trvať maximálne 96 hodín za jeden polrok. Študenti sa však môžu zapojiť aj do krátkodobých exkurzií v podnikoch. Na prax na vybraných pracoviskách vysokých škôl nadviaže vytvorenie výučbových školiacich centier, v ktorých študentom zabezpečia študijné pomôcky.

Cieľom národného projektu s názvom Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti je posilniť prepojenie vysokých škôl s podnikmi. Aktivity prebiehajú v Trnavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji.

„Potrebujeme nastaviť kritériá tak, aby boli vysoké školy viac motivované vzdelávať študentov, ktorí budú úspešní a uplatniteľní v praxi,“ konštatoval Anton Ondrej zo Slovenskej elektromechanickej asociácie za zamestnávateľov.

Dekan Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity Ľubomír Šooš zdôraznil, že v súčasnosti vychovávame študentov akoby v inkubátoroch. "Majú množstvo teoretických poznatkov, ale neexistuje dostatočné prepojenie škôl a podnikov, v ktorých by si tieto poznatky overili. Preto musíme študijné programy prispôsobovať požiadavkám reálnej praxe,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #vysokoškoláci #prax