Vysokoškoláci minú počas školského roka v priemere 3 600 eur

Slovenskí vysokoškoláci minú počas školského roka v priemere takmer 3 600 eur. Takmer 80 % tejto sumy je približne rovnomerne rozdelených medzi voľný čas, stravu, ubytovanie a nákupy. Výdavky na školné a literatúru tvoria len 10 % a zvyšná desatina ide na dopravu.

23.08.2013 13:26
škola, online univerzita, bakalár, štúdium,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (17)

Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre VÚB banku realizovala agentúra 2muse v júli tohto roka na reprezentatívnej vzorke 319 respondentov vo veku od 15 do 35 rokov. VÚB banka a aj ČSOB uviedli, že s príchodom školského roka registrujú záujem o rôzne študentské pôžičky, či zakladanie študentských účtov.

Dve tretiny vysokoškolákov v prieskume uviedli, že majú dostatok peňazí, no mnohí sa zároveň obávajú finančnej náročnosti štúdia. Zdrojom financií sú pre nich predovšetkým rodičia (83 % študentov). Dve tretiny vysokoškolákov kvôli peniazom brigádujú počas leta a len o niečo menej aj počas školského roka. Jedným z možných zdrojov financovania štúdia sú aj rôzne študentské pôžičky. V prieskume agentúry 2muse však len 2 % respondentov uviedli, že jedným zo zdrojov financovania štúdia je študentská pôžička od banky. Ako však uviedla vedúca oddelenia úverov vo VÚB banke Melinda Péková, študenti môžu prostredníctvom tohto typu úveru oproti klasickému bezúčelovému úveru ušetriť.

Ako informovala ČSOB, s príchodom školského roka tradične zaznamenáva zo strany študentov zvýšený záujem o úverové produkty. Najčastejšie využívajú možnosť povoleného prečerpania účtu, pričom každý piaty vysokoškolák ho má v banke zriadené. Ako finančnú injekciu využívajú študenti podľa ČSOB aj spotrebné úvery. Z údajov ČSOB vyplynulo, že v minulom roku si touto formou požičali v priemere 2 400 eur.

Nielen záujem o študentské pôžičky, ale podľa ČSOB aj otváranie študentských účtov, je pred úvodom školského roka a tesne po ňom výrazne častejšie v porovnaní s ostatnými mesiacmi v roku. Podobne je tomu aj vo VÚB banke. Ako povedal vedúci oddelenia depozitných produktov vo VÚB Vladimír Hriz, mesačne v období august až október otvoria takmer dvakrát toľko študentských účtov ako v iných mesiacoch. Základný štartovací účet má vo VÚB banke podľa neho takmer 100 tis. mladých ľudí.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #VŠ #vysokoškolák #štúdium