Nebojte sa pohovorov, hovorí Šefčovič

Chod Európskej únie priamo ovplyvňuje množstvo Slovákov. Podľa stránky ministerstva zahraničných vecí v inštitúciách EÚ obsadili približne 600 pracovných miest. Najviac ich je zamestnaných v štruktúrach Európskej komisie, k 1. marcu 2010 to bolo 321 ľudí.

11.06.2010 06:14
Maroš Šefčovič Foto:
Maroš Šefčovič má mať v Európskej komisii na starosti oblasť administratívy.
debata

„Kandidátom o prácu v európskych inštitúciách určite odporúčam pravidelne sledovať internetovú stránku Európskeho úradu pre výber pracovníkov (EPSO) www.europa.eu/epso. Na nej nájdu aktuálne ponuky pracovných miest do európskych inštitúcií,“ uviedol pre Pravdu podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

„Na základe nových pravidiel sa tieto výberové konania uskutočnia v cykloch, čiže v ročných intervaloch sa budú opakovane konať hromadné výberové konania na pozície administrátorov, to znamená štandardných úradníkov v inštitúciách EÚ, na pozície asistentov a takisto jazykových expertov. Okrem toho dodatočne vyhlásia špeciálne výberové konania na expertné pracovné miesta podľa aktuálnych potrieb tej–ktorej inštitúcie,“ pripomína eurokomisár pre medziinštituci­onálne vzťahy a administratívu.

Nový systém prijímacích pohovorov má odstrániť prax, keď uchádzač o prácu úspešne urobil testy a dostal sa na rezervný zoznam. Na ňom však čakal niekedy aj viac ako dva roky, kým si ho niekto vybral. „Celkový prijímací proces bude teraz na základe nových pravidiel trvať v rozmedzí 5–9 mesiacov, pričom sa výrazne skrátia časové lehoty na získanie konkrétneho pracovného miesta,“ vysvetľuje zmeny Šefčovič.

Podľa slovenského eurokomisára by mal mať kandidát na miesto do inštitúcií EÚ základné znalosti o ich fungovaní a štruktúre. Nové konkurzy však upustili od testov vyžadujúcich detailné vedomosti o histórii, vzniku a fungovaní únie.

„Veľkou výhodou uchádzačov je vzhľadom na pracovné prostredie kombinácia anglického a francúzskeho jazyka. Špeciálne v prípade slovenských kandidátov by som chcel zdôrazniť, že prílišné obavy z prijímacieho pohovoru či nedostatok sebavedomia nie sú namieste. Skúsenosti potvrdzujú, že slovenskí zamestnanci sú veľmi efektívnymi a platnými členmi európskych pracovných tímov. Okrem toho, keďže v najbližších rokoch budeme minimálne v rámci Európskej komisie čeliť generačnej výmene, zvyšuje sa šanca na získanie zamestnania pre mladých ľudí. Na základe nových pravidiel náborového procesu sa môžu na výberové konania prihlásiť už počas posledného ročníka štúdia na vysokej škole,“ uviedol Šefčovič.

Konkurzy na miesta so zvýhodnením slovenských uchádzačov

Riaditeľ: Generálne riaditeľstvo EK pre hospodársku súťaž

Riaditeľ: Spoločné výskumné centrum

Riaditeľ: Generálne riaditeľstvo EK pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka

Riaditeľ: Úrad pre publikácie Európskej únie

Riaditeľ: Generálne riaditeľstvo EK pre rozpočet

Registrácia prebieha do 25. júna 2010

Európska komisia organizuje nábor vyššie postavených úradníkov (senior officials) z týchto členských štátov: Bulharsko, Česká republika, Litva, Poľsko, Rumunsko a Slovensko

Viac info na: http://ec.europa. eu/dgs/human–resources/ working_senior_mgt_en­.htm

debata chyba