Rekordná nezamestnanosť by sa zopakovať nemala

Tak zle, ako to bolo s nezamestnanosťou pred ôsmimi rokmi, na Slovensku napriek kríze nebude. Ani v prípade, žeby počas tohto roka stratilo prácu päťdesiattisíc ľudí. Problémy však bude mať štát s rozpočtom – ak vláda nezačne výraznejšie šetriť. Nepočítal totiž s desaťtisícami nových nezamestnaných, ktorých dávky v nezamestnanosti sa vyšplhajú spolu na desiatky miliónov eur.

29.01.2009 06:37
Práca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Koncom decembra minulého roku bolo bez roboty 248 a pol tisíca ľudí. Ak by k nim pribudlo ďalších 50–tisíc, stále to bude menej ako v rokoch 2000 až 2003, keď počet nezamestnaných prekročil pol milióna.

Vývoj nezamestnanosti na Slovensku
január 2001 19,79 %
január 2006 11,82 % (342,4 tisíc nezamestnaných)
január 2007 9,45 % (279-tisíc)
január 2008 8,06 % (242,5 tisíca)
január 2009 ? % (odhad 260– až 270-tisíc)
Zdroj: UPSVaR, MPSVaR

Nezamestnanosť vtedy dosahovala takmer dvadsať percent. Vlani v decembri predstavovala 8,39 percenta. "Nehovorím, že je to katastrofálna situácia, ale kontext problému je dnes trochu iný ako pred rokmi,“ reagoval riaditeľ personálno–poradenskej agentúry Trenkwalder Luboš Sirota.

Práve táto agentúra, ktorá spolupracuje s viac ako tisíckou firiem, odhaduje, že v priebehu roka 2009 stratí prácu 50–tisíc ľudí. Ústredie práce si netrúfa robiť predpovede na viac ako pol roka dopredu.

"Výrazný nárast nezamestnanosti predpokladáme v druhej štvrtine tohto roka. Odhad ďalej ako na pol roka si nikto netrúfame robiť. Uvidíme, čo bude ďalej, ale nedramatizoval by som to,“ reagoval riaditeľ ústredia Ján Sihelský.

Od októbra do polovice januára nahlásili podniky rušenie takmer 16–tisíc pracovných miest. Hoci sa nezamestnanosť nezvýši na takú vysokú úroveň, ako bola pred ôsmimi rokmi, podľa Sirotu štát bude mať problém s peniazmi. Očakáva sa totiž návrat tisícov ľudí, ktorí odišli za prácou do zahraničia a prišli o ňu.

To sú desaťtisíce ľudí a miliardy korún, s ktorými štátny rozpočet nerátal. Vláda by preto mala začať šetriť, napríklad sľúbeným znižovaním nákladov na štátnu správu. Inak vznikne vážny problém,“ myslí si Luboš Sirota.

debata chyba