Na dávky chudobným šlo pol miliardy

Čoraz hlbšie musí štát siahať do vrecka, aby vyplatil chudobným nezamestnaným dávku v hmotnej núdzi. V apríli ho to stálo o 2,2 milióna eur (66,8 mil. Sk) viac ako v januári tohto roka. Celkovo v apríli vyplatil štát na dávkach viac ako 19,5 milióna eur, čo je vyše pol miliardy korún.

20.05.2009 06:30
chudobny, bankrot Foto:
Na dávku v hmotnej núdzi má nárok občan, ktorého príjem nedosahuje životné minimum.
debata

Dôvodom je nárast počtu sociálne odkázaných. Kým v marci ich bolo necelých 154-tisíc, v apríli už vyše 159-tisíc. Súvisí to s rastúcou nezamestnanosťou najmä v hladových dolinách Slovenska.

Najhoršie sú na tom okresy Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Trebišov. Obsadili prvé štyri priečky v štatistikách nezamestnanosti aj v počte poberateľov dávky v hmotnej núdzi.

V prvých dvoch menovaných okresoch poberá dávky až pätina obyvateľov, naopak, v Senci a Pezinku je to len stotina. Štátu zmenšuje mešec aj vyplácanie čoraz väčšieho počtu dávok v nezamestnanosti, pričom sa stále zmenšuje počet ľudí, ktorí platia odvody.

Na dávku v hmotnej núdzi má nárok občan, ktorého príjem nedosahuje životné minimum. To je pre osamelého dospelého človeka 178 eur (5 390 Sk) mesačne. Pre štvorčlennú rodinu s dvomi deťmi je hranica 466 eur (14 040 Sk).

Proti chudobe na vidieku káže zakročiť aj Európska komisia. Podľa nej je chudobou ohrozených 79 miliónov Európanov a až 16 percent ľudí v EÚ čelí hrozbe, že príde o všetko. Týka sa to najmä ľudí, ktorí žijú vo vidieckych oblastiach.

debata chyba