Platy padajú, práce ubúda, chudoba vzrastie

Kríza neberie ľuďom len prácu, ale zmenšuje už aj ich príjmy. Viac ako pol milióna zamestnancov v priemysle si z májového platu mohlo reálne kúpiť o 3,5 percenta menej ako vlani. Údaje vo štvrtok zverejnil Štatistický úrad. Naposledy ľudia zažili prepad príjmov pred vyše tromi rokmi vo februári 2006. Pre krízu sa však naň musia pripraviť aj v nasledujúcich mesiacoch.

10.07.2009 06:01
Prepúšťanie, výpoveď, práca, nezamestnaný Foto:
Ilustračné foto
debata

Do roku 2006, keď vládu prevzal Robert Fico, by sa Slovensko mohlo vrátiť aj počtom ľudí bez práce. O robotu môže podľa odhadov rezortu financií prísť takmer 80-tisíc ľudí, na úradoch práce by ich mohlo byť spolu okolo 335-tisíc. V takejto situácii sa ešte viac môže rozšíriť chudoba.

„Ľudia budú pre krízu menej zarábať, viac bude nezamestnaných. Môže sa tak zvýšiť počet ľudí na hranici chudoby. O koľko však ťažko odhadnúť,“ skonštatoval Michal Mušák, analytik Slovenskej sporiteľne.

Akú sumu v čistom majú domácnosti na mesiac
Suma v čistom na domácnosť Akú sumu v čistom majú domácnosti na mesiac

(kliknutím zväčšíte)

Podľa posledného prieskumu štatistikov z vlaňajšieho apríla bol na Slovensku na hranici chudoby zhruba každý desiaty občan. Hranica je odvodená od príjmu, ktorý má každý človek v rodine mesačne k dispozícii na míňanie. Pri poslednom prieskume o príjmoch a životných podmienkach rodín na Slovensku to bolo približne 8-tisíc korún na člena rodiny.

„Chudoba ohrozuje v krajine tretinu úplných rodín s tromi a viac deťmi. Riziko prepadu pod hranicu chudoby hrozí aj každej piatej rodine, kde vychováva dieťa len jeden rodič,“ priblížila výsledky prieskumu Ľudmila Ivančíková zo Štatistického úradu. Pripomenula pritom, že krízu vo výsledkoch ešte nevidieť.

„Očakávania domácností smerom do budúcnosti sa však už výrazne zhoršili. Reálny stav a dosahy krízy odzrkadľujú aktuálne prieskumy,“ skonštatovala Ľudmila Benkovičová, šéfka Štatistického úradu. Viac ako polovica občanov v prieskume z marca tohto roka už cítila vplyv krízy na hospodárenie domácností a chystá sa uskromniť. Šetriť energiami, menej míňať na oblečenie, cigarety či stravu.

Účty, nedoplatky - graf
Účty, nedoplatky - graf Účty, nedoplatky - graf

Menej peňazí v rodinnom rozpočte môže v najbližších mesiacoch prinútiť ľudí meškať s platbami nájomného, hypoték či pri splácaní iných úverov. Za posledné roky počet domácností s nedoplatkami klesol pod päť percent, kríza však môže číslo opäť zdvihnúť. Vlani totiž banky požičali ľuďom o štvrtinu viac ako v roku 2007. Úvery pre domácnosti sa podľa centrálnej banky ku koncu roka 2008 vyšplhali na 11,8 miliardy eur (355,5 miliárd korún).

„Nikto neočakával krízu a takýto zvrat. Sila nákupov a zadlženosť sa dostali nad finančné pomery domácností. Ešte sa pritom úplne neprejavilo, že ľudia nevládzu splácať. Problém sa naplno ukáže až neskôr – v roku 2010 či 2011,“ myslí si sociologička Sylvia Porubänová.

debata chyba