V roku 2050 môže byť zamestnaných len 38 percent Čechov

Pri nezmenenej úrovni zamestnanosti podľa veku aj pohlavia, klesne v Českej republike do roku 2050 podiel zamestnaných osôb na necelých 38 percent z celkového počtu obyvateľov. Vlani bol tento podiel 46,6 percenta.

17.11.2012 23:18
Česko, koruna, mena, peniaze
Ilustračné foto
debata (2)

Vyplýva to z modelov predpokladaného vývoja trhu práce, ktorý vypracoval Český štatistický úrad spolu s Inštitútom pre demokraciu a ekonomickú analýzu (IDEA) pri akademickom pracovisku CERGE-EI.

Pre udržanie prijateľnej miery zamestnanosti je potrebné podľa štúdie významne zvýšiť napríklad podiel žien na trhu práce. Kvôli zladeniu materstva s prácou je ale nutné, aby stúpol podiel čiastočných úväzkov. Trhu práce by vraj prospel aj rast počtu starších pracujúcich.

V prípade takzvaného optimálneho variantu, ktorý podľa štúdie počíta s čo najvyššou úrovňou zamestnanosti v jednotlivých vekových skupinách, by podiel zamestnaných osôb predstavoval takmer 46,8 percenta.

„Demografický vývoj ukazuje neudržateľnosť stavu, keď trh práce predovšetkým využíva osôb v strednom produktívnom veku. Bez zapojenia mladších, ale aj starších osôb bude dochádzať k stálemu znižovaniu počtu zamestnaných osôb,“ uviedol Ondřej Nývlt z ČSÚ.

Naopak, pri zapojení mladších i starších ľudí je podľa neho možné z veľkej časti eliminovať negatívne dôsledky starnutia obyvateľov.

„Je však nutné si uvedomiť, že tento stav je možný len výrazným zvýšením počtu čiastočných úväzkov,“ dodal.

Podľa výpočtov ČSÚ klesne do roku 2050 podiel ľudí vo veku 15 až 64 rokov z vlaňajších viac ako 70 percent na 55,4 percenta. Naopak, stúpne podiel ľudí starších ako 65 rokov, a to z vlaňajších 15,5 percenta na necelých 32 percent v roku 2050. Taktiež podiel mladých ľudí klesne zo 14,4 percenta vlani na 12,7 percenta v roku 2050.

2 debata chyba