Mladí majú chmúrnu perspektívu, bez práce ich bude stále viac

Nezamestnanosť mladých ľudí na celom svete bude rásť, do roku 2017 stúpne na 12,9 percenta. Prispeje k tomu kríza v eurozóne, ktorá sa dotýka aj rozvíjajúcich sa ekonomík. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila Medzinárodná organizácia práce (ILO).

05.09.2012 13:45
Práca, zamestnanie, značka, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata (33)

V súčasnosti je miera nezamestnanosti medzi ľuďmi vo veku 15 až 24 rokov na úrovni 12,7 percenta. Najvyššia, nad 25 percentami, by mala zostať nezamestnanosť medzi mladými v severnej Afrike a na Blízkom východe.

„Očakáva sa, že vplyv krízy v eurozóne sa rozšíri aj mimo Európy a ovplyvní ekonomiky vo východnej Ázii a Latinskej Amerike, pretože vývoz do vyspelých krajín slabne,“ uvádza sa v správe ILO.

ILO však tiež očakáva, že veľký počet mladých sa vzdá hľadania práce. Počet mladých, ktorí sa počítajú medzi nezamestnaných, sa tak zníži z tohtoročných 74 miliónov na 73 miliónov v roku 2017. ILO tak očakáva rastúci počet mladých definovaných ako NEETS, teda mladí ľudia, ktorí nepracujú ani sa nevzdelávajú. Títo neregistrovaní uchádzači o prácu nie sú zarátaní do štatistík o nezamestnanosti.

Nezamestnanosť medzi mladými v rozvinutom svete pravdepodobne klesne z rekordných 17,5 percenta na 15,6 percenta. Dôvodom však bude hlavne to, že mnoho mladých ľudí sa odhlási z pracovného trhu. Na Blízkom východe stúpne nezamestnanosť v najbližších piatich rokoch o dva percentuálne body a vo východnej a juhovýchodnej Ázii o jeden percentuálny bod, napísala agentúra Reuters.

33 debata chyba