Aj Rumuni sú už drahí, za lacnou pracovnou silou treba ísť ďalej na východ

Od roku 2010 zmizlo zo slovenského a českého trhu viac ako 400 000 nezamestnaných. Miera nezamestnanosti je na rekordných minimách aj v Poľsku a Rumunsku.

14.08.2019 14:54
debata (26)

Priemerné mzdy v regióne V4 sa vyrovnali na podobnú úroveň (cca 1195 eur), ku ktorým sa po skokovom náraste priblížili aj mzdy pracovníkov v Rumunsku (1070 eur, za posledných 9 rokov je to nárast o 184 %). To všetko vyvoláva problém, ktorý musia riešiť personalisti a manažéri tímov v mnohých firmách.

Trhy sa vyvíjajú výrazne rozdielnou rýchlosťou a predvídateľnosť zmien začínajú ovplyvňovať aj iné faktory, než len ekonomické. V poslednej dekáde boli výkyvy na trhu práce ovplyvňované liberalizáciou pracovných trhov, ich prelínaním v rámci Európskej únie, a tiež nástupom nových generácií s odlišným postojom k pracovnému životu. Dnes sa k nim čím ďalej tým častejšie pridávajú faktory politické, ako naznačuje generálny riaditeľ personálnej agentúry Manuvia Peter Dosedla.

Podľa neho o zamestnanosti a nezamestnanosti už nerozhoduje iba ponuka a dopyt, ale aj rôzne politické a obchodné dohody, ako je napríklad oceľ čínskeho pôvodu vyrábaná v Turecku a dovážaná do Európy, alebo kompletizácia elektroniky v EÚ, aj keď ide v podstate o rozložené hotové výrobky. To zaisťuje zamestnanosť, ktorej kapacity sa však zároveň z domácich trhov ťažko napĺňajú. Je preto potrebné hľadať inde.

Pracovná mobilita sa odvíja buď v závislosti od otvorenosti pracovných trhov, teda toho, ako jednoducho môže cudzinec v krajine získať prácu, alebo postupným presunom na západ podľa toho, ako sa vyvíja minimálna a priemerná mzda.

„Pre pracovníkov z krajín ako je napríklad Rumunsko, kde došlo k veľkému nárastu miezd, prestáva byť región strednej Európy zaujímavý a stáva sa skôr prestupnou stanicou na západné trhy. Objekt nášho záujmu sa tak nutne posúva viac na východ, kde ľudia vnímajú našu ponuku pracovných a platových podmienok ešte ako zaujímavú,“ hovorí Dosedla.

Po Ukrajine a Balkáne sa bude pozornosť rozširovať aj na Bielorusko, Severné Macedónsko, Bosnu a Hercegovinu, alebo dokonca na Grécko. V ďalšej vlne potom možno hovoriť o krajinách ako je Vietnam, Filipíny alebo Mongolsko.

„Podľa oficiálnych dát nedosahuje v Bielorusku nezamestnanosť ani jedno percento, neoficiálne sa ale hovorí až o 20 % nezamestnanosti. Podobne by som sa pozeral na čísla v Mongolsku. Avšak to, či bude táto pracovná sila dostupná aj pre náš región, záleží na našej imigračnej konkurencieschop­nosti. Blízky východ a okolité krajiny majú benevolentnejší imigračný systém, a tak hlavný prúd pracovníkov z týchto exotických krajín končí práve tam. Náš región pre týchto zamestnancov stráca body aj v tom, že si tu s angličtinou nevystačia,“ uzatvára Dosedla.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #cudzinci #V4