Akceptujeme LGBTI v práci?

Viac ako desatina z nás má LGBTI kolegov. Akceptácia sa výrazne líši medzi tými, čo skúsenosť s nimi majú a ľuďmi, ktorým chýba

18.07.2019 10:00
gay, LGBTI Foto:
Ilustračné foto
debata (24)
V hlavnom meste sa v sobotu bude konať už po deviaty raz Dúhový Pride. V súvislosti s touto udalosťou sa portál Platy.sk rozhodol zverejniť prieskum, ktorý hovorí o akceptácii LGBTI komunity na pracovisku.

Portál Platy.sk patrí do portfólia spoločnosti Profesia a je súčasťou medzinárodného webu Paylab.com, ktorý spravuje mzdové porovnávače v desiatkach krajín. Portály okrem zaujímavých dát zbierajú tiež údaje do jednotlivých prieskumov. Posledný Data Research sa venoval akceptácii LGBTI komunity v práci. Do prieskumu sa zapojilo 2441 respondentov na Slovensku, 2686 v Českej republike a 2609 v Maďarsku.

Každý desiaty Slovák má s LGBTI skúsenosť v práci

Až 11 percent Slovákov sa na svojom pracovisku stretáva s človekom, ktorý otvorene priznáva, že patrí do LGBTI komunity. Keď porovnáme tieto výsledky s Českou republikou a Maďarskom, môžeme vidieť, že vyšší podiel má Česká republika. Naopak, nižší ako na Slovensku, je v Maďarsku. To však, samozrejme, nemusí súvisieť s tým, že by napríklad u našich južných susedoch bol nižší podiel LGBTI komunity, ale aj, že sa k nej iba otvorene nepriznávajú.

Najviac v Bratislave, najmenej v Trenčíne

Zamestnancov, čo sa stretávajú na pracovisku s kolegami, ktorí sa otvorene priznávajú k LGBTI komunite, je u nás najviac v Bratislavskom kraji. Túto skúsenosť priznáva 17 percent respondentov z regiónu hlavného mesta. Rozdiel medzi Bratislavským krajom a zvyškom Slovenska je v tom prípade výrazný. Najnižší podiel zamestnancov, ktorí sa v práci stretávajú s LGBTI kolegami, sme zaznamenali v Trenčianskom kra­ji.

Štvrtina zamestnancov v marketingu má LGBTI kolegu

Keď sa pozrieme v akých odvetviach sa zamestnanci s LGBTI komunitou stretávajú najčastejšie, môžeme vidieť, že tu jasne dominuje marketing, reklama a PR. Takmer štvrtina pracovníkov tohto odvetvia deklarovala skúsenosť s LGBTI kolegom. Toto kreatívne odvetvie dopĺňajú ešte ľudské zdroje, manažment, cestovný ruch, gastro a hotelierstvo, žurnalistika, farmaceutický priemysel, či bankovníctvo.

Akceptácia rastie výrazne pri skúsenosti

Prieskum odhalil veľký nepomer medzi zamestnancami, ktorí s LGBTI kolegami skúsenosť majú a tými, čo sa s nimi na pracovisku nestretávajú. Z pracovníkov bez skúsenosti by takýchto kolegov prijalo pozitívne alebo akceptovalo približne 33 percent opýtaných. Naopak, z tých, ktorí túto skúsenosť dnes majú, takýchto ľudí na pracovisku považuje za pozitívum alebo akceptuje až 91,5 percenta opýtaných. Negatívne sa k stretávaniu kolegov z LGBTI postavilo 4,7 percent ľudí so skúsenosťou s nimi a 4,4 percent ľudí bez nej.

Viac ako pätina opýtaných, ktorí deklarovali, že patria do LGBTI komunity, zažila na svojom pracovisku diskrimináciu. Príčinou pritom mala byť práve ich sexuálna orientácia.Z výs­ledkov pritom vyplýva, že k diskriminácii dochádzalo najčastejšie zo strany priameho nadriadeného.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #kolega #LGBTI+