V akom veku odchádzajú ženy na materskú dovolenku?

Pracovný portál Profesia.sk sa pri príležitosti Medzinárodného dňa matiek pozrel bližšie na aktívne životopisy, v ktorých ženy uviedli, že boli na materskej dovolenke. Analýza ukazuje, že vek, keď ženy odchádzajú na materskú, sa líši najmä podľa dosiahnutého vzdelania. Portál zanalyzoval 39 072 aktívnych životopisov žien, pričom materská dovolenka bola spomenutá v približne 2 percentách prípadov.

04.06.2019 06:00
matka, dieťa, kočík Foto:
Spomedzi členských štátov sú rozdiely v starostlivosti o dieťa medzi nežnejším a silnejším pohlavím najväčšie v Grécku a na Malte.
debata

Predavačka, administratívna pracovníčka, čašníčka či operátorka výroby. Toto sú najčastejšie pozície, na ktoré sa hlásia ženy po materskej dovolenke. V prvej desiatke sú najmä povolania, na ktoré stačí stredoškolské vzdelanie. Analýza ukázala len mierne rozdiely medzi matkami, ktoré majú maximálne maturitu, a tými, ktoré majú aspoň vyššie odborné vzdelanie. Matky, ktoré mali dosiahnuté vyššie odborné vzdelávanie, reagovali častejšie na pozície ekonómok a asistentiek riaditeľa, tie s nižším vzdelaním mali v prvej desiatke namiesto spomínaných dvoch povolaní operátorku strojov a upratovačku.

Analýza ukázala rozdiely v priemernom veku, keď ženy odchádzajú na materskú dovolenku. Ženy, ktoré majú maximálne maturitu, odchádzajú na túto „dovolenku“ v priemere, keď majú 26,88 roka. Ženy, ktoré dosiahli minimálne vyššie odborné vzdelanie, odchádzajú v priemere o takmer tri roky neskôr. Len necelá desatina žien s vyšším vzdelaním má dieťa do 24 rokov. Skúsenosť s materstvom do 24 rokov má z databázy portálu Profesia.sk 44 percent žien, ktoré majú maximálne maturitu. Oproti nim je iba 9 percent žien, ktoré majú aspoň nadstavbu a mali dieťa do tohto veku. Najväčšia časť žien s vyšším vzdelaním mala dieťa vo veku od 25 do 29 rokov. V prípade žien s nižším vzdelaním to bol vek od 20 do 24 rokov.

Najčastejšie pozície, na ktoré sa hlásia matky po materskej

  • Predavačka
  • Administratívna pracovníčka
  • Čašníčka
  • Operátorka výroby
  • Pokladníčka
  • Opatrovateľka/o­sobná asistentka
  • Asistentka predaja
  • Účtovníčka
  • Upratovačka
  • Recepčná

Analýza: Ako si ženy a muži medzi sebou rozdeľujú starostlivosť o deti a domáce práce?

Analytička Poštovej banky Jana Glasová: V nedeľu 12. mája sme si pripomenuli Deň matiek, medzinárodný sviatok, ktorý je oslavovaný na mnohých miestach po celom svete. Mamy v tento deň dostávajú darčeky od svojich detí, často vlastnoručne vyrobené, nakreslené a podobne.

Aj keď sme už dospelí, tak v tento deň si na svoju mamu spomenie azda každý z nás. Lebo sú to práve mamy, ktoré nám v detstve venovali najviac času a starostlivosti. A potvrdzujú to aj štatistiky Eurostatu, ktoré ukazujú, že starostlivosti o deti a o domácnosť sa venujú hlavne ženy. Pri príležitosti Dňa matiek sme preto pripravili tieto štatistické rebríčky, ktoré zobrazujú rozdiely medzi ženami a mužmi pri starostlivosti o deti a o domácnosť. Denne sa o svoje deti stará až 87 % Sloveniek, ale len 55 % Slovákov. Vo všetkých členských štátoch EÚ sa o deti a domácnosť starajú viac ženy ako muži. V priemere za celú úniu sa každodenne stará o deti (vo veku do 18 rokov) až 92 % žien, ale „len“ 68 % mužov.

Spomedzi členských štátov sú rozdiely medzi nežnejším a silnejším pohlavím najväčšie v Grécku a na Malte. V Grécku sa o deti stará až 95 % žien, ale len 53 % mužov. Podobne je na tom aj Malta (93 % žien vs. 56 % mužov). Naopak, tieto rozdiely sú najmenšie vo Švédsku (96 % žien a 90 % mužov) a v Slovinsku (88 % žien a 82 % mužov). Ako je na tom Slovensko? Naša krajina sa zaradila medzi krajiny s najväčším rozdielom medzi mužmi a ženami v starostlivosti o deti. Dennodenne sa o svoje ratolesti totiž stará až 87 % Sloveniek, ale len 55 % Slovákov. Výraznejšie rozdiely ako u nás sú už len v spomínanom Grécku, na Malte a v Rumunsku. Zaradili sme sa tak aj hlboko pod európsky priemer v starostlivosti o deti.

Pri starostlivosti o domácnosť sú rozdiely medzi ženami a mužmi ešte výraznejšie. Európsky priemer totiž ukazuje, že až 8 z 10 žien sa každý deň venuje vareniu alebo starostlivosti o domácnosť, ale len zhruba tretina mužov. Najväčšie rozdiely medzi ženami a mužmi boli opäť v Grécku, kde sa denne domácimi prácami zaoberá až 85 % žien a len 16 % mužov. A najmenšie rozdiely sú, rovnako ako v prípade starostlivosti o deti, opäť vo Švédsku (74 % žien vs. 56 % mužov). Za ním nasleduje Lotyšsko s podielom 82 % žien a 57 % mužov. Aj na Slovensku sú rozdiely medzi mužmi a ženami v domácich prácach výrazné –denne sa im venuje 60 % Sloveniek, ale len 16 % Slovákov. Tento rozdiel medzi pohlaviami u nás je takmer identický s európskym priemerom a umiestnili sme sa tak zhruba v polovici európskeho rebríčka. Podobne ako v iných krajinách únie, aj u nás platí, že muži sa skôr venujú starostlivosti o deti ako o domácnosť. Pri deťoch je totiž rozdiel medzi ženami a mužmi menší ako v prípade domácich prác či varenia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materská dovolenka #materská #Práca a kariéra