Obavy z automatizácie? Aj povolanie kočiša zaniklo

Automatizácia nemusí len pripraviť ľudí o prácu, naopak môže počet nových pracovných pozícií dokonca celkovo aj zvýšiť. Na pracovnom trhu treba v tomto smere očakávať reštrukturalizáciu. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti Manpower Group.

25.03.2019 09:00
debata (6)

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 19 000 zamestná­vateľov v 44 krajinách. Až 87 percent zamestnávateľov vo svete plánuje v nasledujúcich rokoch zachovať alebo zvýšiť počet pracovníkov.

„Automatizácia a digitalizácia procesov je v posledných rokoch veľká téma. Dôvodom je snaha firiem znižovať náklady, prípadne lepšie obsluhovať zákazníkov a tak zvyšovať tržby,“ vraví analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Automatizácia podľa neho určite spôsobí zánik niektorých pozícií, nie je však dôvod obávať sa toho.

„Pred sto rokmi tiež na cestách jazdili koče a povolanie kočiša a opatrovateľa koní bolo žiadané. S nástupom áut – čiže prepravných automatov – toto povolanie prakticky vymizlo. Automatizácia teda niektoré pracovné miesta zruší, ale na druhej strane vznikne množstvo iných pracovných miest. Tento proces nenastane cez noc a bude trvať niekoľko desiatok rokov. Vzdelávací systém má preto dostatok času na to, aby pružne zareagoval na sociálno-ekonomický vývoj a upravil osnovy,“ myslí si Tomčiak.

Podľa sociológa a ekonóma Rastislava Bednárika z Inštitútu pre výskum práce a rodiny je technokratický pohľad na tento problém trochu zjednodušujúci.

„Človek, rodina, mesto, región budú potrebovať oveľa väčší počet novovznikajúcich profesií zameraných mimo priemyslu, stavebníctva a dopravy. Tzv. nevýrobné odvetvia určite porastú a absorbujú pracovníkov zameraných na poskytovanie služieb, vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť, šport, kultúru, životné prostredie atď. Aby sa tento nevýrobný sektor mohol rozvinúť, budú potrebné významné investície – a tu asi narazíme na záujmy priemyselníkov,“ upozorňuje Bednárik.

Premyslená podpora priemyslu – zahrňujúca aj sektory vzdelávania či zdravotníctva – sa podľa neho stretne s limitmi, ktoré ohrozia rozvoj nepriemyselných odvetví. Koncepcia rozvoja inteligentného priemyslu reagujúca na výzvy Industry 4.0, ktorá technokraticky zohľadňuje aktuálne potreby slovenských producentov, je podľa Bednárika nedomyslená.

„Bez predsudkov sa tu predpokladá pokles počtu pracovných miest v priemyselnej výrobe, podmienený zvýšením podielu kapitálovo náročných priemyselných odvetví a značným nárastom produktivity práce. Podľa tejto koncepcie technologický pokrok prinesie menej namáhavé pracovné pozície, väčšiu flexibilitu pre prácu na diaľku, rovnováhu práce a súkromia, a tiež príležitosti pre odborný rozvoj a tvorbu nových zručností. Vzniknú nové pracovné pozície, ktoré si budú vyžadovať kreatívne a odborné zručnosti, e-vedenie a inovatívne inžinierstvo,“ vysvetľuje.

Dodáva však, že automaticky sa predpokladá doterajší rozsah pracovnej záťaže – čiže 40-hodinový (či 37,5-hodinový) pracovný týždeň.

„Ale budúcnosť nie je v pracovnej záťaži pracovníkov,“ myslí si odborník. Spoločnosť teda bude musieť rozmýšľať inak. Pôjde o to, aby človek zvládal nielen prácu, ale aj rodinný život a pôsobenie v sociálnych komunitách.

„Predpokladáme, že v nasledujúcich dvoch rokoch sa dramaticky znížia počty zamestnancov v určitých odboroch a, naopak, narastú potreby zamestnávateľov na zamestnancov v úplne iných odboroch,“ povedala pre TASR generálna riaditeľka Manpower Group Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Zo slovenských zamestnávateľov, ktorí už s automatizáciou začali, plánuje 83 percent terajší počet zamestnancov zachovať alebo zvýšiť. V porovnaní s prieskumom spred troch rokov sa počet takýchto firiem zvýšil o tri percentuálne body. Najviac pracovných miest pritom tvoria firmy, ktoré automatizujú najrýchlejšie. Automatizácia je už vo svete, ale aj na Slovensku trendom a firmy sa jej musia prispôsobiť, ak sa chcú udržať na trhu.

„V tejto chvíli je ešte predčasné hovoriť o percentách pracovných miest, ktoré sú ohrozené automatizáciou. S istotou vieme povedať iba toľko, že automatizácia ovplyvní náš trh práce, podobne ako ho ovplyvňovala aj v minulosti. Predpokladáme, že skôr ako k úplnému zániku profesií povedie k zmene ich pracovnej náplne,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo práce.

.....

VIDEO: Prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský varuje, že Slovensko je najohrozenejšie robotizáciou a informatizáciou. A zo škôl na pracovný trh prichádzajú študenti, ktorí sú len akýmsi polotovarom – nemajú totiž digitálne zručnosti.

Video

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #robot #automatizácia