Zamestnanec budúcnosti: Kreatívny a mysliaci

Najžiadanejšou zručnosťou na trhu práce bude v budúcich rokoch analytické myslenie a inovatívnosť. Do roku 2022 bude potrebné, aby sa 54 percent súčasných zamestnancov preškolilo. Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Lenky Buchlákovej to vyplýva z analýzy Svetového ekonomického fóra.

09.01.2019 12:46
debata (19)

„Trh práce si celosvetovo, ale aj na Slovensku bude postupne vyžadovať viac zručností v oblasti technológií a programovania. Rastie dopyt po IT špecialistoch. Zamestnávatelia však budú vyžadovať od zamestnancov aj kreativitu, originalitu a kritické myslenie. Do popredia sa dostáva flexibilita a komplexné riešenie problémov,“ povedala Buchláková.

Viac ako tretina zamestnancov bude musieť do roku 2022 absolvovať tréning dlhší ako šesť mesiacov a deväť školení v dĺžke jedného roka, ozrejmila. Desať percent ľudí musí podľa nej získať nové zručnosti tréningami či školeniami počas viac ako jedného roka. Analýza predpokladá, že približne polovicu všetkých rekvalifikácií zamestnancov budú firmy realizovať prostredníctvom interných oddelení, približne štvrtinu cez súkromných poskytovateľov odbornej prípravy a zhruba pätinu prostredníctvom verejných vzdelávacích inštitúcií.

„Očakáva sa, že približne 34 percent rekvalifikácií, ktoré majú byť poskytnuté priamo zamestnávateľmi, bude platných aj mimo danej firmy. Tieto akreditované kurzy významne podporia zvyšovanie kvalifikácie podnikov a zlepšia výsledky ich pracovníkov. Tieto zistenia vyzdvihujú budúcu úlohu spoločností ako vzdelávacích organizácií,“ myslí si Buchláková. Doplnila tiež, že postupne sa bude dostávať do úzadia trvalý pracovný pomer, pričom do popredia sa môžu dostať najímanie dočasných pracovníkov alebo samostatne zárobkové osoby.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie