Firmy odmietajú zákazky pre nedostatok pracovnej sily

Nedostatok kvalitnej pracovnej sily sa radí medzi najväčšie obavy podnikateľov na Slovensku, hneď po vývoji legislatívy. Z pohľadu regiónov ho najcitlivejšie vnímajú podniky v Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji.

19.06.2018 06:00
práca, kariéra, robota Foto:
Úrady práce evidovali na konci marca 2018 spolu 77 470 voľných pracovných miest.
debata (5)

Vyplýva to z prieskumu ČSOB medzi firmami na Slovensku, realizovaného agentúrou Datank. „Nedostatok kvalitnej pracovnej sily sa v niektorých odvetviach podpisuje aj na prijímaní zákaziek. V prieskume až 41 % podnikateľov uviedlo, že z dôvodu nedostatku pracovníkov museli odmietnuť niektorú zo zákaziek, vo väčšine prípadov v objeme do 10 %,“ vysvetlila Dáša Polláková, manažérka oddelenia riadenia segmentu pre malé a stredné podniky ČSOB. Ako dodala, potvrdzujú to aj skúsenosti banky pri kontakte s klientmi z tohto segmentu, ktorí neraz dlhodobo nevedia obsadiť pracovné miesta.

Vplyv nedostatku pracovníkov na prijímanie zákaziek potvrdili v najväčšej miere zástupcovia stredných firiem (47,3 %) s ročným obratom 50– až 200-tisíc eur. Z pohľadu regiónov je tento trend najvýraznejší v Nitrianskom kraji, kde sa s odmietnutím zákazky strelo 62 % firiem. Takmer polovica firiem má takéto skúsenosti v Žilinskom (49 %) a Košickom kraji (48 %).

„Nedostatok pracovnej sily je problém Slovenska, ale je badateľný aj v stredoeurópskom regióne. Vidno, že na Slovensku to firmy pociťujú vo viacerých regiónoch, a teda aj tam, kde je miera nezamestnanosti ešte o čosi vyššia. Na západnom Slovensku sa firmy boria s nedostatkom pracovnej sily ako takej, kým vo východnej časti vo väčšej miere skôr s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. V oboch prípadoch je to však pre firmy prekážka rastu,“ priblížil Marek Gábriš, hlavný ekonóm ČSOB.

Úrady práce evidovali na konci marca 2018 spolu 77 470 voľných pracovných miest. Počet voľných miest sa tak drží na historických maximách, pričom najviac ich úrady evidovali v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. V priemere dve z troch obsadzovaných miest boli pritom určené pre kvalifikovaných pracovníkov a remeselníkov, ako aj operátorov a montérov strojov a zariadení.

„Napätá situácia na trhu práce sa v blízkej budúcnosti zrejme výraznejšie nezmení. Solídny ekonomický rast totiž podporuje tvorbu pracovných miest, kým zmena kvalifikácie či zručností si vyžaduje určitý čas. Rovnako zaškolenie absolventov, i keď ich príchod na trh práce môže byť pre firmy určitou náplasťou na súčasné problémy,“ predpokladá Marek Gábriš.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovná sila #Práca a kariéra #nedostatok ľudí