Firmy poľujú na informatikov, absolventi umeleckých odborov sú na chvoste

Príchod nových vysokoškolských absolventov na trh práce je v súčasnosti u zamestnávateľov obzvlášť očakávaná udalosť. Nie každý z nich má však rovnaké šance. Analýza Profesie ukazuje, že z predošlej TOP 3 obhájila svoju pozíciu iba jedna fakulta.

12.06.2018 14:05
debata (9)

Profesia zostavila rebríček verejných vysokých škôl a fakúlt už po 11. raz. Umiestnenie závisí od toho, koľko zamestnávateľov si prehliada životopisy absolventov, ktoré boli uverejnené na pracovnom portáli Profesia.sk. Rebríček tak nehodnotí úroveň vyučovania, ale zameriava sa na uplatnenie jednotlivých absolventov na trhu práce.

Absolvent, ktorý vyštuduje školu v súčasnosti, má z pohľadu pracovných príležitostí lepšiu východiskovú pozíciu ako tí, čo ukončili školu pár rokov dozadu. Personalisti majú totiž často ambície, že práve absolventi môžu zabrať ponúkané voľné miesta v ich spoločnosti. Aj z tohto dôvodu stále menej firiem vyžaduje v inzerátoch predošlú prax na pracovnej pozícii, či v odbore. V roku 2017 tak bola pre absolventov vhodná viac ako tretina z celej ponuky na Profesia.sk.

Obdobie, kedy na trh práce prichádzajú absolventi, prináša na portál Profesia.sk najviac ponúk v roku. V máji 2017 išlo dokonca o najúspešnejší mesiac 21-ročnej histórie Profesie, keď firmy uverejnili 26.906 inzerátov. Historicky druhým najúspešnejším bol jún 2017 s 25.067 in­zerátmi.

Firmy na Slovensku mali v roku 2017 najväčší záujem o absolventov odborov spojených s informatikou. Jeden životopis takéhoto uchádzača si pozrelo v priemere takmer 8 zamestnávateľov.

V priemere viac ako 5 firiem zaujali tiež životopisy absolventov strojárstva, ekonomiky, techniky, stavebníctva a spoločenských vied. Na konci tohto poradia skončili absolventi umeleckých odborov. Životopis uchádzačov s umeleckým vzdelaním si v priemere na Profesia.sk prezreli len dve firmy.

Viac ako 7 vzhliadnutí životopisu dosiahli v najnovšom rebríčku iba absolventi Ekonomickej univerzity. Bratislavskej škole sa tak podarilo obhájiť prvenstvo z predošlého roka. Dôvodom úspechu by mohlo byť najmä to, že ekonómovia, účtovníci, či mzdoví pracovníci sú dnes potrební v každej firme bez ohľadu na druh podnikania.

Na druhom mieste skončila Slovenská technická univerzita, za ňou Technická univerzita v Košiciach a na štvrtom mieste je Žilinská univerzita.

V TOP 10 sa najväčší posun nahor podaril Univerzite Komenského a Univerzite Mateja Bela, keď si obe školy polepšili oproti predošlému rebríčku o dve priečky. Najväčší prepad zaznamenala Trenčianska univerzita Andreja Dubčeka, ktorá klesla o tri miesta.

TASR informovala Nikola Richterová z Profesie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #absolventi