Cena práce na Slovensku je vysoká

Pri ročnej hrubej mzde 40 tisíc eur a 90 tisíc eur je na Slovensku najvyššia celková cena práce spomedzi 11 krajín strednej a juhovýchodnej Európy. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovala poradenská spoločnosť TPA.

13.02.2018 15:43
debata (26)

Pri ročnej hrubej mzde 150 tisíc eur je celková cena práce na Slovensku druhá najvyššia po Maďarsku. Pri ročnej hrubej mzde vo výške 40 tisíc eur a 90 tisíc eur je na Slovensku tiež najväčší rozdiel medzi celkovou cenou práce a čistou mzdou, pri ročnej hrubej mzde 150 tisíc eur je tento rozdiel druhý najvyšší po Maďarsku.

Odborníci firmy TPA porovnali náklady na prácu na Slovensku s nákladmi v ďalších 10 vybraných krajinách strednej a juhovýchodnej Európy v troch platových triedach, ktoré zodpovedajú trom rôznym pozíciám v rámci organizácie. Okrem Slovenska išlo o Českú republiku, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Chorvátsko, Slovinsko, Srbsko, Albánsko a Bulharsko. S výnimkou Albánska a Srbska sú všetky tieto krajiny súčasťou EÚ, a preto patria do pôsobnosti právnych predpisov EÚ v oblasti sociálneho zabezpečenia.

TPA je poradenskou spoločnosťou pôsobiacou v strednej a juhovýchodnej Európe, ktorá ponúka daňové poradenstvo, účtovníctvo a audit. Skupina TPA pôsobí v jedenástich krajinách strednej a juhovýchodnej Európy, v ktorých sa vykonávala štúdia. Skupina TPA zamestnáva približne 1 000 ľudí v 27 kanceláriách.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda