Firmy hľadajú pred sviatkami viac brigádnikov

Vianoce sa začali už v septembri. Firmy hľadajú pred zimou pravidelne viac brigádnikov ako na leto. Za hlavnú sezónu brigádnických prác sa každoročne považuje najmä leto. Údaje z pracovného portálu Profesia.sk však ukazujú, že zamestnávatelia hľadajú viac brigádnikov v súvislosti s Vianocami. Ľudia, ktorí hľadajú brigádu, by tak mali zbystriť pozornosť najmä v mesiacoch pred vianočným obchodným šialenstvom.

07.12.2017 06:00
čašníčka, čašník, obsluha, reštaurácia,... Foto:
November tak už dnes môžeme priradiť k mesiacom, keď je na portáli Profesia.sk najviac brigádnických ponúk.
debata

Najviac brigádnikov hľadajú zamestnávatelia každý rok v mesiacoch máj a jún či september a október. Za posledných päť rokov bol pritom počet inzerovaných pozícií na dohodu na Profesia.sk vyšší pred zimnou sezónou ako pred letom. Táto vec sa však zatiaľ nepotvrdila v roku 2017. Je to pravdepodobne spôsobené najmä tým, že zamestnávatelia hľadajú brigádnikov na zimu stále častejšie aj v novembri. Minulý rok inzerovali v novembri zamestnávatelia 1 116 brigád, toto číslo sa pritom stále zvyšuje. November tak už dnes môžeme priradiť k mesiacom, keď je na portáli Profesia.sk najviac brigádnických ponúk. Spoločnosť Profesia očakáva, že táto skutočnosť bude platiť aj pre rok 2017.

Kde hľadajú zamestnávatelia brigádnikov najčastejšie

  1. Obchod
  2. Pomocné práce
  3. Administratíva
  4. Výroba
  5. Doprava, špedícia, logistika
  6. Cestovný ruch, gastro, hotelierstvo

Skutočnosť, že na Slovensku narastá počet pracovných ponúk, sa pritom neodráža iba pri pozíciách na trvalý pracovný pomer, ale aj pri brigádach. Ak porovnáme celkový počet ponúk pozícií na dohodu od januára po október v roku 2013 so súčasnosťou, tak počet narástol až o 84 percent. Porovnanie prác na dohodu v lete so zimou potvrdzuje, že v mesiacoch september a október sa jasne prejavuje vianočná horúčka v obchodných domoch. Top brigádami v septembri a októbri 2017 boli totiž na pracovnom portáli Profesia.sk pomocný pracovník, dokladač tovaru, predavač či pokladník. Najčastejšie inzerované brigády v lete boli trošku iné. Napriek tomu, že najčastejšou ponukou na dohodu bol zhodne pomocný pracovník, ďalej to bol najmä robotník, predavač a administratívny pracovník.

Štruktúra uchádzačov o brigádu podľa vzdelávania

Študent strednej školy 41 %
Stredoškolské s maturitou 21 %
Študent vysokej školy 15 %
Základné vzdelanie 9 %
Vysokoškolské I. stupňa 7 %
Stredoškolské bez maturity 5 %
Vysokoškolské II. stupňa 2 %
Nadstavbové/vyššie odborné vzdelanie 1 %

Slovenskí brigádnici nájdu uplatnenie najmä v obchodoch či pri pomocných prácach. Zamestnávatelia, ktorí hľadajú ľudí na prácu na dohodu, inzerujú ponuky najčastejšie v obchode, pri pomocných prácach či v administratíve. Špecifickým odvetvím pri brigádach je najmä cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Hoci je cestovný ruch spájaný najmä s letom, slovenskí zamestnávatelia hľadajú v zime brigádnikov v tomto odvetví takmer rovnako. Množstvo miest na Slovensku totiž vďaka lyžiarskej sezóne považuje za sezónu práve zimné obdobie. Pracovať na dohodu chcú hlavne študenti do 24 rokov O prácu na dohodu majú na Profesia.sk najväčší záujem najmä študenti. Môžeme tak usúdiť, že ľudia, ktorí už ukončili štúdium, o prácu na dohodu až taký záujem nemajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #študenti #Vianoce #brigáda