Varovanie: Robotizácia môže zvýšiť frustráciu ľudí s nízkou kvalifikáciou

Civilizácia sa rúti do vážnych problémov, pretože budúcnosť nenaplní nádeje ľudí, ktorým automatizácia vezme pracovné miesta. Povedal to prezident Svetovej banky Jim Yong Kim.

11.10.2017 06:30
debata (11)

Ako riešenie odporučil investovať do vzdelanosti a zdravia občanov. Kroky štátov v tejto oblasti chce Svetová banka sledovať, povedal šéf Svetovej banky pred výročnom zasadnutí svoje inštitúcie a Medzinárodného menového fondu (MMF).

„Ak vaše ašpirácie začnú rásť, ale potom nie je žiadna príležitosť, môže to viesť k nestabilite, konfliktom a násiliu,“ uviedol Kim, ktorého citoval spravodajský server BBC. „Je to nebezpečný smer, ktorým ideme,“ dodal v prejave na Kolumbijskej univerzite.

Roboti podľa šéfa Svetovej banky nahradia milióny pracovníkov s nízkou kvalifikáciou. Pre hospodársky rast v budúcnosti tak vidí ako zásadné investície do ľudského kapitálu, ktorý zahŕňa najmä vzdelanie, ale aj zdravie.

„Chceme vytvoriť pocit naliehavosti investícií do ľudí, o ktorom si myslíme, že je nevyhnutný vzhľadom na to, ako sa globálna ekonomika mení,“ uviedol šéf Svetovej banky. „Jediná vec, o ktorej viete s istotou, že ju v budúcnosti budete potrebovať v akejkoľvek ekonomike, sú ľudia, ktorí sa dokážu učiť,“ doplnil.

Svetová banka plánuje zverejniť poradie krajín podľa miery ich investícií do ľudského kapitálu. Inštitúcia so sídlom vo Washingtone tak pokračuje v posune svojho zamerania. Po založení po druhej svetovej vojne podporovala hlavne infraštruktúrne projekty. Sústredila sa tiež na rozvojové krajiny, zatiaľ čo automatizácia sa týka tých najviac rozvinutých.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová banka #robotizácia