Slovensko je na 37. mieste v lákaní a udržaní talentov

Slovensko sa spomedzi stovky krajín sveta umiestnilo na 37. priečke z hľadiska schopnosti udržať a prilákať talentovaných ľudí na pracovný trh.

16.01.2017 14:00
debata (2)

Vyplýva to z globálneho indexu konkurencieschop­nosti talentov (GTCI), ktorý porovnáva krajiny a hodnotí ich schopnosť vyprodukovať, prilákať a najmä udržať si nadaných ľudí pre uplatnenie na pracovnom trhu. Štúdiu zverejňuje Medzinárodná škola podnikania INSEAD v spolupráci s Inštitútom rozvoja ľudského kapitálu v Singapure a skupinou Adecco Group.

Ako ďalej informovala spoločnosť Adecco Slovakia, celosvetovo najlepšie podmienky na rozvoj talentov sú vo Švajčiarsku. Táto krajina si udržuje prvenstvo dlhodobo. Singapur a Veľká Británia sa podelili o druhé a tretie miesto. Spomedzi krajín V4 dosiahla najlepšie výsledky Česká republika, keď skončila na 23. mieste. Za Slovenskom sa na 38. priečke umiestnilo Poľsko a na 41. pozícii Maďarsko. Kľúčovými kritériami pri hodnotení boli spolupráca vzdelávacieho systému s ekonomikou, flexibilita pracovného trhu a prepojenosť lídrov v podnikateľskom prostredí a verejnej správe.

"Na Slovensku vnímame veľký potenciál pre talenty. Rezervy našej krajiny vidíme najmä v systéme vzdelávania a jeho prepojení s praxou, ako aj v prístupe k vede a výskumu, kde akčné plány ostávajú dlhodobo len deklaratívne,“ uviedol generálny riaditeľ Adecco Slovakia Sergio Duarte. Priestor na zlepšenie podľa neho existuje aj v uvoľňovaní podmienok pre rozvoj malého a stredného podnikania a vznik talentových firiem, či už na úrovni start-up alebo think tank.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca