Odborári: Zamestnajte Slovákov, nie ľudí z krajín mimo EÚ

Predseda Odborového zväzu (OZ) Kovo Emil Machyna nesúhlasí s tým, aby Slovensko uvoľnilo podmienky pre prijímanie zamestnancov z tzv. tretích krajín.

24.08.2016 13:47
debata (77)

Ide o štáty, ktoré nie sú členmi Európskej únie, resp. Európskeho hospodárskeho priestoru. „Myslíme si, že to dobrá cesta nie je a nemôžeme súhlasiť s tlakom zamestnávateľov, ktorí čoraz viac tlačia na to, aby sme čoraz viac ľudí prijímali z tretích krajín,“ povedal Machyna na tlačovej besede. Upozornil na to, že na Slovensku je takmer 9,5-percentná miera nezamestnanosti a okolo 100 tisíc nezamestnaných je vo veku, v ktorom ich je možné rekvalifikovať a pripraviť na povolania, ktoré sú potrebné.

Ďalšou možnosťou, ako vyriešiť nedostatok vhodných uchádzačov o prácu na Slovensku, je podľa Machynu využiť Slovákov, ktorí odišli za prácou do zahraničia. Ako uviedol, stále veľa ľudí zo Slovenska pracuje v Česku, Rakúsku, či Nemecku. „Možno treba aj zlepšiť pracovné podmienky v niektorých firmách preto, aby tí ľudia mali záujem sem ísť pracovať,“ zdôraznil šéf OZ Kovo. Za súčasnú situáciu na pracovnom trhu na Slovensku pritom podľa Machynu môžu aj zamestnávatelia, keďže podľa neho zanedbali duálne vzdelávanie a rekvalifikácie. „Viac sa spoliehali na trh, spoliehali sa skôr na agentúry, ale nerobili si vlastné veci tak, aby si dokázali pripraviť kvalitnú pracovnú silu,“ povedal.

Pracovné agentúry by pritom podľa Machynu mali ponúkať viac služieb ako doteraz. „Mali by sa venovať nielen tomu, že nájdu zamestnanca, ale aj vzdelávaniu,“ uviedol. Nepáči sa mu však to, že v niektorých firmách pracuje viac ako 50 percent agentúrnych zamestnancov. „Našou snahou bude, aby sme v zákone obmedzili počet agentúrnych zamestnancov na nejaké percento,“ tvrdí odborársky predák. Využívanie agentúrnych zamestnancov sa totiž podľa neho zneužíva len na znižovanie nákladov firmy.

Šéf OZ Kovo sa vyjadril aj k zvýšeniu minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka zo súčasných 405 eur na odborármi navrhovaných 442 eur. Ministerstvo práce navrhuje najnižšie zárobky zvýšiť na 435 eur. Zvyšovanie minimálnej mzdy podľa Machynu na Slovensku nikdy nespôsobilo prepúšťanie ľudí, ani krach firiem. „Skôr to boli iné ekonomické dôvody, prečo spoločnosti padali,“ zdôraznil. Upozornil na to, že na Slovensku rastie hrubý domáci produkt, aj produktivita práce. „Som preto presvedčený, že by mali rásť aj mzdy,“ dodal.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Odbory