Firmy môžu čítať maily zamestnancov, rozhodol súd pre ľudské práva

Zamestnávatelia môžu čítať súkromné správy zamestnancov posielané v pracovnej dobe prostredníctvom sociálnych sietí či internetovej pošty.

13.01.2016 19:53
debata (18)

Vyplýva to podľa serveru BBC z utorkového rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ECHR). Len jeden z ôsmich sudcov nesúhlasil s týmto záverom.

Väčšina sudcov dospela k záveru, že firma, ktorá čítala zamestnancove správy posielané počas pracovnej doby cez chatovaciu službu Yahoo Messenger, bola v práve. Zamestnanec podľa verdiktu porušil pravidlá podniku a zamestnávateľ mal právo skontrolovať, či vykonáva svoju prácu. Sudcovia však upozornili, že pri takejto politike zamestnávateľa je nevyhnutné ochrániť zamestnanca pred svojvoľným špehovaním a jasne definovať, aké informácie môže zamestnávateľ získavať a akým spôsobom.

Rozhodnutie súdu je podľa BBC záväzné pre všetky krajiny, ktoré ratifikovali Európsky dohovor o ľudských právach. Medzi ne patrí aj Slovenská republika.

Prípad, v ktorom ESĽP v utorok vyniesol verdikt, sa týkal inžiniera Bogdana Barbulescua, pracujúceho v Rumunsku, ktorý súd žiadal, aby rozhodol, či zamestnávateľ porušil jeho právo na dôvernú korešpondenciu, keď v roku 2007 čítal jeho správy a následne ho prepustil. Podľa súdu zamestnávateľ vedel, že pracovník službu používa pre súkromné ​​a pracovné účely, takže predpokladal, že vstupuje na pracovný účet. Sudcovia teda neprijali argument sťažovateľa, že išlo o súkromný účet.

Podľa súdu „nebolo bezdôvodné, že zamestnávateľ si chcel overiť, či zamestnanec v pracovnej dobe pracuje na dokončenie svojich profesijných úloh“.

"Zamestnávateľ postupoval v rámci svojich disciplinárnych právomocí. Ako už uznali domáce (rumunské) súdy, vstúpil na účet služby Yahoo Messenger s predpokladom, že príslušné informácie súvisia s profesionálnymi aktivitami a že jeho (zamestnávateľov) postup je teda zákonný. Súd nemá dôvod tento záver spochybniť, "uviedol ECHR.

Sudcovia zároveň poukázali na skutočnosť, že Barbulescu bol vopred upozornený, že spoločnosť by mohla skontrolovať jeho správy. Navyše zariadenie, ktoré bolo použité na odosielanie správ, patrilo zamestnávateľovi. Sudcovia v rozhodnutí nespresnili, či by bol nejaký rozdiel v tom, keby Barbulescu použil vlastný počítač.

Jeden z ôsmich sudcov s verdiktom nesúhlasil. Plošný zákaz využitia internetu na osobné účely označil za neprijateľný. „Všetci zamestnanci by mali byť na takúto politiku osobne upozornení a mali by s ňou vyjadriť zreteľný súhlas,“ uviedol tento sudca.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #firma #mail