Práce pribudne, firmy chcú viac prijímať ako prepúšťať

Očakávania zamestnávateľov na Slovensku na prvý štvrťrok budúceho roka sú mimoriadne optimistické.

09.12.2015 11:01
debata (1)

Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 752 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov v prvých troch mesiacoch budúceho roka očakáva 14 % opýtaných zamestnávateľov a 4 % oslovených firiem ich pokles. V porovnaní so štvrtým štvrťrokom tohto roka sa tak čistý index trhu práce na Slovensku zlepšil o tri percentuálne body, medziročne je lepší o sedem percentuálnych bodov. Žiadne zmeny v počte pracovných síl v januári až marci budúceho roka nepredpokladá 78 % zamestnávateľov.

„Je to veľmi optimistické. Je to spôsobené optimistickou náladou za celý rok 2015,“ uviedla na tlačovej besede generálna riaditeľka Manpower ČR a SR Jaroslava Rezlerová. Podľa nej ide o prekvapivý optimizmus firiem vzhľadom na to, že v prvom kvartáli roka bývajú utlmené sezónne práce.

Zamestnávatelia v ôsmich z desiatich odvetví očakávajú v prvom štvrťroku 2016 zlepšenie náborového prostredia. Najoptimistickejšie výhľady hlási veľkoobchod a maloobchod, kde percento firiem s plánovaným rastom počtu zamestnancov o 19 percentuálnych bodov prevýšilo percento spoločností, ktoré plánujú prepúšťať. Pozitívne vyhliadky sú aj v odvetví dopravy, skladovania a logistiky. V tomto sektore je rozdiel medzi percentom firiem s plánovaným náborom zamestnancov a percentom firiem, ktoré sa chystajú znižovať stav zamestnancov, 18 percentuálnych bodov v prospech firiem s očakávaným prijímaním zamestnancov. Naopak, negatívny výhľad je v poľnohospodár­stve, poľovníctve, lesníctve a rybolove, kde percento subjektov s plánovaným znižovaním stavu zamestnancov je o dva percentuálne body vyššie ako percento subjektov, ktoré plánujú zamestnancov prijímať.

Najoptimistickejšie náborové plány na prvý štvrťrok budúceho roka očakávajú veľké spoločnosti s 250 a viac zamestnancami. Nárast počtu zamestnancov predpokladá 31 % veľkých firiem, kým znižovanie stavu pracovnej sily avizuje 9 % veľkých spoločností. Optimistickí sú však aj zamestnávatelia s počtom zamestnancov od 50 do 249, keďže 12 % z nich chce počet zamestnancov zvýšiť a 4 % firiem plánujú množstvo zamestnancov znižovať. Pozitívny index trhu práce vykázali aj malé spoločnosti s 10 až 49 zamestnancami. V tejto kategórii chce 8 % firiem stav pracovnej sily zvýšiť a 2 % spoločností plánuje počet zamestnancov znížiť. Najmenší optimizmus hlásia firmy s menej ako 10 zamestnancami, keď 9 % z nich avizuje zvýšenie počtu pracovných síl a 4 % ich pokles.

Zamestnávatelia sú pri výhľade na prvý kvartál budúceho roka optimistickí vo všetkých regiónoch na Slovensku. Vedie Bratislava, kde je o 13 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí plánujú ich prepúšťanie. Na východnom Slovensku je percento subjektov s očakávaným prijímaním zamestnancov o 12 percentuálnych bodov vyššie ako percento zamestnávateľov plánujúcich prepúšťať zamestnancov. Na západnom Slovensku je o 8 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí chcú zamestnancov prepúšťať. Na strednom Slovensku je percento zamestnávateľov s plánovaným náborom zamestnancov o 4 percentuálne body vyššie, ako percento zamestnávateľov, ktorí hlásia prepúšťanie ľudí.

Prieskum „Manpower Index trhu práce” sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroku. Na prvý kvartál 2016 bola oslovená reprezentatívna vzorka 752 zamestnávateľov na Slovensku s rovnakou otázkou: "Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca marca 2016 v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?“.

Spoločnosť ManpowerGroup poskytuje služby a riešenia, ktoré pokrývajú životný cyklus zamestnanca. Na Slovensku sa Manpower každý mesiac stará o personálnu a mzdovú agendu viac ako 2 tisíc pridelených zamestnancov, ktorých vyhľadal a ktorí pracujú u jeho klientov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie