S akou výplatou môžu rátať absolventi

Koľko môže zarobiť absolvent strednej školy a koľko si môže vypýtať ten, kto skončil vysokú školu?

15.09.2015 21:18
debata (5)

Stredné školy

Vysoký plat si môže vypýtať programátor CNC stroja, keďže na tejto pozícii zárobok môže dosiahnuť až 1 200 eur mesačne (podľa kvalifikácie a praxe). Ak ovláda aj cudzí jazyk, môže mzda dosiahnuť až 2 000 eur. Pri absolventovi však treba počítať najprv s potrebou získania praxe, na uvedenú platobnú úroveň sa tak môže dostať až po nejakom čase.

Dobre platení sú aj elektrotechnici, táto na prvý pohľad jednoduchá robotnícka profesia ponúka nezriedka plat cez 900 eur mesačne. Ak ide o elektrotechnika so špecializáciou na odborné previerky a certifikácie, plat môže presiahnuť 1 200 eur mesačne.

Potom je to zvárač a rezač kovov – nedostatková profesia v slovenskom priemysle. Ponúka plat okolo 1 000 eur v hrubom mesačne.

Medzi zle platené pozície patria jednoduché robotnícke profesie v agrosektore, v stavebníctve (napríklad výkopové práce) alebo v lesníctve. Na tie sa často dostávajú absolventi stredných odborných škôl, ktorí nezískali maturitu. V týchto prípadoch býva mzda do 400 eur mesačne.

Vysoké školy

Najlepšie sú na tom jednoznačne absolventi IT odborov, kde nástupný plat bez problémov presiahne 1 000 eur v hrubom a bežný je aj pomerne rýchly platový nárast. Už onedlho po skončení školy tak môže daný absolvent zarábať okolo 1 500 eur mesačne v hrubom.

Najhoršie zarábajú kňazi (okolo 500 eur). Mimo tejto špecifickej kategórie sú to absolventi sociálnej práce (nezriedka pod 700 eur mesačne), pedagogiky (700 eur) a environmentalistiky (700 eur). Zarobia tak menej ako spomínaní absolventi so strednou školou.

Najžiadanejší absolventi fakúlt

Fakulta informatiky a informačných technológií, STU Fakulta elektrotechniky a informatiky, STU Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, UK Fakulta elektrotechniky a informatiky, TUKE

ZDROJ: BRANISLAV HOLÍK, NÁBOROVÝ MANAŽÉR MCROY SLOVAKIA

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #škola