Minimálna mzda v USA zdražuje prácu. Miesta ľuďom berú automaty

Prudké zvyšovanie minimálnej mzdy v Spojených štátoch núti reštauračné reťazce prepúšťať nekvalifikovaných pracovníkov a nahrádzať ich automatizáciou.

19.08.2015 09:24
debata (25)

Politici od Seattlu po New York si k zvyšovaniu minimálnej mzdy vzájomne gratulujú, mali by sa ale obzrieť späť na ľudí, ktorých nechali vo svojom pochode za pokrokom za sebou a robia z nich nezamestnaných. Napísal to ekonomický denník The Wall Street Journal (WSJ).

Prezident Barack Obama žiada zvýšenie minimálnej mzdy na federálnej úrovni zo 7,25 dolára na 10,10 dolára za hodinu a ľavicoví politici v Seattli či New Yorku ženou túto mzdu vo svojich mestách až k 15 dolárom. Na dôsledky takéhoto rastu miezd na zamestnanosť nekvalifikovaných ľudí, ktorým vraj „progresívne“ politici pomáhajú, ale poukázal americký mletom reťazec Wendy's.

Finančný riaditeľ Wendy's sa v štvrťročnej správe zmienil o tlaku na rast miezd a povedal, že firma sa s tým bude vyrovnávať radom technologických iniciatív, najmä pomocou automatizácie, napríklad budovaním samoobslužných kioskov. Firma tak namiesto ľudí, ktorí sa pre ňu stali príliš drahí, bude viac využívať stroje.

Zástancovia rastu minimálnej mzdy stále tvrdia, že to prospeje hlavne zamestnancom reštaurácií. Keďže ale mnoho z nich tam pracovať kvôli povinne vyššej mzde prestane, je dobrý dôvod urobiť z toho záver, že aktivizácia kampaní za zvýšenie minimálnej mzdy prinesie prospech najmä odborom, ktoré ich podporujú.

Šéf Wendy's Emil Brolick na otázku, ako by mohli franšízy tejto firmy zvyšovať ceny, aby kompenzovali nárast mzdových nákladov v mestách ako je New York, povedal, že budú skúmať hlavne možnosti zníženia počtu personálu, skrátenie odpracovaného počtu hodín a ďalších úspor.

„Viem, že sú ľudia, ktorí si naivne myslia, že tieto mzdy možno jednoducho preniesť do rastu cien. Nemyslím ale, že tomu verí naša obvyklá franšíza.“ Podľa neho tak rast miezd nakoniec poškodí práve tých, ktorým mal pomôcť.

Podľa WSJ to znova ukazuje na obrovský rozpor medzi tvrdeniami „pokrokárov“ a realitou. Šéf reťazca McDonald's Don Thompson síce vlani počas protestov proti nízkym nástupným mzdám vyjadril súhlas s Obamovým plánom na zvýšenie minimálnej mzdy, potom ale prišli správy, že firma pracuje na nových plánoch automatizácie. Málo platení zamestnanci určite nepotrebujú ďalšie zákony, ktoré ich cenovo vytlačí z trhu práce, podotkol denník.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #automatizácia