Slováci šéfujú štyrom percentám väčších českých podnikov

Približne 30 percent veľkých českých výrobných závodov, ktoré zamestnávajú vyše 250 zamestnancov, riadia cudzinci.

24.03.2015 07:30
debata

Priemerná základná mzda týchto manažérov je 230 000 českých korún (približne 8 400 eur). Vyplýva to zo štúdie spoločnosti Anderson Willinger, ktorá sa zameriava na priame vyhľadávanie vrcholových manažérov. Zapojilo sa do nej 340 vrcholových manažérov, teda najvyšších šéfov závodov či tovární, nie ľudí zo stredného manažmentu, ktorí vedú nejaký konkrétny úsek.

„Ďaleko najviac investícií majú v Česku nemecké podniky, a tak nečudo, že desatinu tuzemských podnikov vedú práve Nemci. Nasledujú Francúzi s päťpercentným podielom. Celkovo štyri percentá manažérov zo Slovenska možno vysvetliť skôr jazykovou a kultúrnou blízkosťou oboch krajín než nutnosťou dosadzovať vlastný management, ktorý dohliadne na investície,“ uviedla partnerka Anderson Willinger Lucie Teislerová.

Približne 70 percent českých výrobných podnikov tak však stále vedú Česi. Znamená to podľa nej, že firmy tu nachádzajú dostatok talentovaných a skúsených manažérov aj na kľúčové pozície a nie sú nútené obzerať sa po posilách zo zahraničia.

Medzi manažérmi, ktorí vedú veľké české výrobné podniky, sú tiež Briti, Američania, Taliani a Španieli. Všetky tieto krajiny taktiež patrí do elitnej desiatky podľa objemu priamych zahraničných investícií.

Naopak, podniky so sídlom v Holandsku, Luxemburska či Cypre zvyčajne využívajú služby českých manažérov. „Fakticky ide v mnohých prípadoch o český kapitál a podniky s českými koreňmi, ktoré využívajú priaznivé daňové a regulačné prostredie v uvedených krajinách,“ vysvetlila Teislerová.

Česi sa na pozície manažérov presadzujú tiež na zahraničných trhoch. Najviac ich pôsobí v susedných krajinách, v balkánskych štátoch v rámci expanzie českých podnikov na menej rozvinuté trhy v Európe, vo Francúzsku, Veľkej Británii, Spojených štátoch alebo v takzvaných krajinách BRIC (Brazília, Rusko, India, Čína). Podiel českých manažérov na Slovensku je porovnateľný s prílivom slovenských manažérov do Česka, ide o podiel v jednotkách percent, dodala Teislerová.

Fixné mzdy manažérov výrobných závodov alebo tovární sa pohybujú okolo 230 000 Kč mesačne (8 400 eur). Rozptyl je ale značný, mzdy sa pohybujú od 140 000 (5 114 eur) do 350 000 Kč (12 785 eur). Ich výšku výrazne ovplyvňuje miera automatizácie výrobných procesov závodu, krajina pôvodu spoločnosti a stav závodu v dobe nástupu manažéra. Celkové odmeny môžu byť ešte výrazne vyššie. Premietne sa do nich bonusová zložka, ktorá dosahuje až desiatky percent nad rámec základnej mzdy a rôzne motivačné programy pre manažment.

Nadnárodné firmy zvyčajne počítajú s vyššou fixnou čiastkou a bonusmi okolo 30 percent. Lokálne firmy či zahraničné firmy s jedným majiteľom, naopak, dávajú prednosť nižšiemu fixnému základu a bonusom, ktoré môžu celkovú odmenu manažéra zvýšiť až o 100 percent.

Priemerný vek manažéra je 45 rokov, tí najtalentovanejší sa na podobné pozície dostávajú v 30 rokoch formou interného povýšenia. Približne 80 percent z nich v minulosti pôsobilo na pozícii manažérov kvality, 21 percent prešlo manažérskym študijným programom a získalo titul MBA. Angličtina je pre týchto manažérov nevyhnutnosťou, týmto jazykom hovorí 87 percent oslovených manažérov. Dve tretiny riaditeľov podnikov hovorí česky, slovensky a nemecky, 22 percent francúzsky.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Česko #manažér