Slovenskí manažéri uprednostnia rodinu, nemeckí kariéru

Drvivá väšina slovenských manažérov by pre rodinu obetovala kariérny rast. Nemeckí manažéri by si vybrali kariéru.

10.12.2014 11:56
debata (6)

Nemeckí manažéri sú menej ako ich kolegovia zo strednej a východnej Európy ochotní obmedziť kariérny rast kvôli rodine. Ukázala to štúdia spoločnosti Deloitte, ktorej závery v stredu priniesol denník Rheinische Post. Kariére pred rodinou dávajú podľa štúdie prednosť aj nemecké manažérky.

Štúdia sledovala postoje ľudí v strednom a vrcholovom manažmente firiem v Nemecku a v ôsmich štátoch strednej a východnej Európy, ktoré vstúpili do Európskej únie v roku 2004. Jej závery ukazujú, že pre väčšinu pracovníkov v riadiacich pozíciách je rodina dôležitejšia ako zamestnanie. Jedinú výnimku tvoria Nemci a Nemky.

Ak by sa opýtaní muži museli rozhodnúť buď pre kariérny rast alebo pre čas s rodinou, v priemere vo všetkých sledovaných krajinách by ich 85 percent uprednostnilo rodinu. Kým v Česku by sa tak rozhodlo 96 percent a na Slovensku dokonca 97 percent manažérov, v Nemecku by to bolo iba 11 percent.

Rodine by pred zamestnaním dalo v priemere prednosť aj 87 percent žien v riadiacich pozíciách. Nemky sa ale podľa štúdie opäť ukazujú oveľa ambicióznejšie ako ženy v ostatných krajinách. Kariérneho rastu by sa ich bolo ochotných vzdať len 29 percent, zatiaľ čo v Česku by to bolo 85 percent manažérok a na Slovensku 93 percent.

Štúdia sa zamerala aj na rozdiely v príjmoch mužov a žien na porovnateľných pozíciách. Najväčšie sú v Estónsku, kde ženy v manažérskych funkciách majú priemerne o 30 percent nižší plat ako muži. Na druhom mieste skončilo Česko, kde rozdiel v platoch bol 22,6 percenta, porovnateľne na tom je Nemecko s rozdielom 22,4 percenta. Najmenší rozdiely v platoch sú v Slovinsku, kde ženy v riadiacich pozíciách priemerne majú o 2,5 percenta menej ako muži.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Česko #Nemecko #Slovensko #manažér