Konferencia Učiteľ nie je Google bude aj o šikane či dobrom mene školy

Tretí ročník medzinárodnej konferencie pre pedagógov „Učiteľ nie je Google – nemôže ani nemusí vedieť všetko“ ponúkne dva dni prednášok, workshopov a seminárov na aktuálne témy vzdelávania, vzťahov učiteľov a žiakov alebo ochrany dobrého mena školy.

22.05.2014 09:45
debata (1)
Logo konferencie Učiteľ nie je Google
Ucitel nie je Google - nemoze ani nemusi vediet vsetko, konferencia Logo konferencie Učiteľ nie je Google

Podujatie, ktoré sa uskutoční v Bratislave 5. a 6. júna, prinesie učiteľom a odbornej verejnosti možnosť získať nové informácie o vzdelávaní podporené medzinárodnou skúsenosťou, vypočuť si názory renomovaných domácich a zahraničných odborníkov, ale tiež vyjadriť svoje postoje a prediskutovať témy z oblasti výchovy.

Medzi mnohými témami zaznejú prednášky na témy indikovania a merania kvality vzdelávania, ochrany dobrého mena školy, digitálneho vzdelávania žiakov a prípravy pedagógov alebo zatraktívnenia učiteľskej profesie. Otvoria sa tiež aktuálne témy šikany – obeťami sa, okrem žiakov, čoraz častejšie stávajú aj učitelia.

Horúce problémy: šikana a vyhorenie

Podľa prieskumu Štátnej školskej inšpekcie sa svedkom šikanovania stalo až 43 % školákov. Menej známe, ale tiež rozšírené, je prenasledovanie učiteľov. Detská agresivita medzi žiakmi navzájom, no aj voči dospelým, je celosvetovým problémom. Pridáva sa k nej bezohľadnosť a brutalita a takéto správanie sa neraz stáva aj súčasťou vyučovania.

Samostatnou kapitolou je kyberšikanovanie. Ide najmä o zneužívanie sociálnych sietí. Na konferencii Učiteľ nie je Google sa preto organizátori rozhodli venovať priestor aj tomuto fenoménu. Možnosti prevencie a eliminácie šikanovania v školskom prostredí predstaví PhDr. Eva Smiková, PhD. z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

O Burnout efekte, alebo Syndróme vyhorenia, ktorý sa týka práve učiteľov v ich náročnom povolaní, bude hovoriť popredná odborníčka v oblasti školskej psychológie Prof. PhDr. Eva Gajdošová, CSc.

Na workshope nazvanom „Classroom management prakticky“ načrtne Christoph Eichhorn z Pedagogickej vysokej školy vo švajčiarskom St. Gallene ako systematicky odstraňovať vyrušovanie počas hodín.

Konferenciu organizuje odborné nakladateľstvo Dr. Josef Raabe Slovensko, ktoré podporuje kvalitné vzdelávanie. „Na 3. ročník medzinárodnej odbornej konferencie pre pedagógov pozývame všetkých, ktorí chcú získať nové zaujímavé informácie podporené medzinárodnou skúsenosťou, vypočuť si názory a skúsenosti renomovaných domácich a zahraničných odborníkov, vyjadriť svoj názor a prediskutovať aktuálne témy z oblasti výchovy a vzdelávania. Záleží nám na postavení pedagógov. Efektívny riaditeľ, angažovaný učiteľ a kompetentný šťastný žiak sú našou víziou,“ pripomína riaditeľka Raabe Slovensko Monika Oravská.

Zoznam všetkých prednášok a workshopov a prihlasovací formulár na konferenciu nájdete na internetovej stránke Školskýportál.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #žiaci #pedagóg #konferencia #vyučovanie