Ponúka práce na Profesii stúpla o 14 percent

Počet pracovných ponúk na pracovnom portáli Profesia.sk v prvom kvartáli tohto roku vzrástol medziročne o 14 %. Podľa Marcely Glevickej z portálu Profesia.sk ide o najpozitívnejší štvrťrok v pokrízovom období.

29.04.2014 08:20
debata

„Nárast počtu pracovných ponúk sme zaznamenali vo väčšine pracovných oblastí. Najvýraznejší rast ponúk je vo výrobe a strojárstve,“ uviedla Glevická.

Podľa Glevickej firmy hľadajúce zamestnancov za prvé tri mesiace tohto roka na pracovnom portáli zverejnili 36 354 pracovných ponúk. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka, kedy bolo zverejnených 31 761 ponúk, je to nárast o takmer 4 600 ponúk.

Z jednotlivých kategórií pribudli najmä pracovné ponuky pre ľudí, ktorí si hľadali prácu na pozíciách vo výrobe, v strojárstve, v automobilovom priemysle a v službách. Rast evidoval portál Profesia.sk tiež v kategóriách, ako sú elektrotechnika a energetika a stavebný priemysel. Naopak, po predchádzajúcich pozitívnych rokoch sa zastavil rast počtu ponúk v informačných technológiách.

„Firmy najčastejšie hľadali ľudí na plný úväzok, nasledovali ponuky na živnosť a na dohodu a najmenej ponúk inzerujú firmy formou skráteného úväzku,“ uviedla Glevická.

Najviac medziročne pribudlo ponúk na skrátený úväzok, o 33 %, vďaka náborom v maloobchode. Druhý najvyšší medziročný nárast zaznamenali ponuky na dohodu, a to 23 %. V porovnaní s prvým kvartálom minulého roka stúpol počet ponúk na živnosť o 17 %. Najnižší bol medziročný nárast ponúk na plný úväzok, ktorý dosiahol 15 %.

Najviac ponúk za prvé tri mesiace tohto roka inzerovali firmy od 20 do 49 zamestnancov, v počte 6 835. Nasledovali ich firmy od 50 do 249 zamestnancov s 5 610 ponukami. Pozitívny trend je dlhodobo v počte ponúk od firiem nad tisíc zamestnancov, tohto roku je to 4 043 ponúk.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia