Informatici vo Francúzsku si presadili, že nemusia byť stále online

Pracovníci IT oddelení niektorých firiem vo Francúzsku získali novú ochranu proti syndrómu vyhorenia. Ide o právo odpojiť sa od inteligentných telefónov a ďalších zariadení, ktoré sú ich pracovnými nástrojmi a umožňujú im byť neustále online.

12.04.2014 10:04
debata

Upravuje to nová dohoda so zamestnávateľmi, o ktorej informovala agentúra AP. Podľa zástupcu odborov Michela de la Force ale pakt neznamená, že zamestnanci budú musieť po šiestej hodine večer vypnúť telefóny, ako informovali niektoré médiá.

Dohoda poskytuje viac ako 300 000 pracovníkom v technologickom sektore dodatočné záruky, že štýl života v zmysle „neustále pripojený“ nebude prekračovať ich práva v súlade s 35-hodinovým pracovným týždňom vo Francúzsku.

Niektorým zamestnancom, ktorým hrozí syndróm vyhorenia, pakt dáva právo prestať používať svoje pracovné nástroje, ako je elektronická pošta alebo smartfón, keď odpracujú maximálnu povolenú dennú dobu 13 hodín, napísal denník Wall Street Journal.

Pracovnú dobu dohoda nemení. Nevzťahuje sa zároveň na všetkých zamestnancov, ale iba na tých, ktorí majú pružnú pracovnú dobu a ktorých plat sa vypočítava podľa počtu dní, keď sú v práci. Konkrétne ide napríklad o technických konzultantov alebo IT pracovníkov.

Dohoda, ktorá čaká na súhlas vlády, je čo do rozsahu obmedzená. Napriek tomu vyvolala rozsiahlu reakciu, napísal denník Wall Street Journal a dodal, že to čiastočne odráža rastúce znepokojenie, že inteligentné telefóny navždy zmazali hranice pracovného dňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #Francúzsko #informatik