Pracovné miesta začínajú obsadzovať roboty

Získať pracovné miesto bude v nasledujúcich rokoch ťažšie ako doteraz. Viacero pracovných pozícií si totiž začínajú nárokovať automatizované stroje.

28.01.2014 07:00
Volkswagen, VW, Zwickau Foto:
Roboti pracujú na montáži áut v závode Volkswagenu v nemckom Zwickau.
debata (33)

To je podľa šéfa Googlu Erica Schmidta jedna z najväčších výziev, ktorým bude svet čeliť v najbližších 20 až 30 rokoch. Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose riaditeľ internetovej spoločnosti vyhlásil, že zrýchľovanie technologického pokroku so sebou prinesie aj úbytok pracovných pozícií.

„Medzi počítačmi a ľuďmi prebieha pretekanie a ľudia v ňom musia vyhrať,“ povedal Schmidt podľa webu ekonomického denníka Financial Times. „V tomto súperení je veľmi dôležité, aby sme našli veci, v ktorých sú ľudia naozaj dobrí,“ povedal. S podobnými varovaniami pred Schmidtom prišli aj niektorí ekonómovia. Šírenie informačných technológií podľa nich začína mať hlbšie dosahy ako v predchádzajúcich obdobiach technologických zmien a môže mať trvalý vplyv na úroveň zamestnanosti.

Schmidt nastávajúcu situáciu prirovnal k priemyselnej revolúcii. Vyhlásil, že za predpokladu stáleho vývoja nových technológií bude o prácu prichádzať čoraz viac pracovníkov strednej triedy. Nie je podľa neho tiež isté, či pracovníci budú mať správne zručnosti na to, aby ich niekto mohol znovu zamestnať.

Google je najväčším internetovým vyhľadávačom na svete, čoraz viac však expanduje na nové trhy, od vysokorýchlostného pripojenia k internetu cez mobilnú elektroniku po vývoj áut bez vodiča a robotov. Firma má približne 46-tisíc zamestnancov. Sama stavila na automatizáciu niektorých foriem ľudskej činnosti a ku koncu minulého roka prevzala niekoľko mladých firiem zaoberajúcich sa robotikou. Ekonómovia poukazujú napríklad na to, že autá, ktoré vedia šoférovať bez človeka za volantom, sú dobrým príkladom prichádzajúcich zmien. O prácu môžu prísť taxikári alebo kamionisti. Robotické autá budú môcť šoférovať bez prestávky, nebudú potrebovať dovolenky, neochorejú a nebudú sa sťažovať na pracovné podmienky.

„Existuje viacero výskumov, podľa ktorých ľuďom strednej triedy postupne obsadzujú pracovné miesta automatizované systémy,“ upozornil Schmidt. Podľa neho by sa vlády mali zamerať na investovanie do vzdelávacieho systému. „Je zrejmé, že klasické pracovné miesta s pracovným časom od deviatej do piatej prejdú premenou,“ povedal šéf Google.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #zamestnanie