Škola nestačí: vlastné nápady a projekty predávajú

Diplom v ruke znamená v živote mladého človeka otvorenie novej kapitoly. No niekedy sa táto kapitola začína dlhým a únavným hľadaním prvého zamestnania.

21.08.2013 07:00
Štúdium, študenti, mládež Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Čerstvo vyštudovaní absolventi nezačínajú svoj profesijný život na rovnakej štartovacej čiare. Ich šanca na trhu práce závisí od odboru, ktorý ukončili, a tiež od lokality, v ktorej si hľadajú prácu.

Podľa personálnej agentúry Adecco viac možností získať zamestnanie majú absolventi strojárskych odborov, informatiky, zdravotníckych profesií a pedagógovia. Naopak, diplom z ekonomických odborov a humanitných vied ich nezriedka privedie na prah úradu práce.

Len málo zamestnávateľov obsadzuje voľné miesta absolventmi. Ako dôvod uvádzajú, že absolventi majú tendenciu viac experimentovať, chcú si skúsiť rôzne pozície a sú viac náchylní na zmenu zamestnania. Zároveň očakávajú rýchly postup na pozícii a často nevedia reálne zhodnotiť svoj prínos pre spoločnosť v porovnaní s nákladmi, ktoré spoločnosť vynaložila na ich zapracovanie. Dá sa vyriešiť dilema: Nezamestnajú ma, lebo nemám prax – nemám prax, lebo ma nechcú zamestnať? Existuje viacero možností, ako nadobudnúť pracovné zručnosti: absolventská prax, čiastočný úväzok, brigády – najlepšie v odbore.

Po neúspešných pokusoch o zamestnanie vo vyštudovanej oblasti treba zvážiť rekvalifikačný kurz, ktorý rozšíri profesijné zručnosti. Po tejto možnosti však siaha len minimum absolventov – podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny tak v roku 2012 urobilo len 110 (!) absolventov, čo je 0,39 % z priemerného počtu 28¤552 absolventov evidovaných na úradoch práce (2012).

Ak chce mladý človek začať svoju pracovnú kariéru v zahraničí, musí rátať s tým, že spočiatku bude možno robiť málo kvalifikovanú prácu. Ale mal by si čo najskôr – keď sa zlepší v jazyku – hľadať prácu, ktorá ho posunie aj po odbornej stránke. Mať zahraničnú skúsenosť je v životopise veľkou výhodou, ale nie, ak ide o animátora alebo sezónne práce.

Viera Filipová, PP Consultant zo spoločnosti Adecco, tvrdí: „Máme dobré skúsenosti s absolventmi technických škôl – predovšetkým strojárskeho a elektrotechnického zamerania. Momentálne máme rozpracované viaceré medzinárodné projekty, kde veľkú šancu majú práve absolventi technických škôl. Ide hlavne o odbory zamerané na vývoj a konštrukciu, technológiu výroby a automatizáciu procesov. Čo však týmto mladým ľuďom chýba, je jazyková zdatnosť – či už ide o aktívnu znalosť anglického, alebo nemeckého jazyka.“

Absolventi vysokých škôl hneď po doštudovaní očakávajú, že budú zarábať viac, ako je priemerný plat. Viac, ako je priemerný plat vysokoškolsky vzdelaných ľudí, chcú po škole zarábať absolventi piatich fakúlt. Všetky sú technického zamerania. Najnižšie zárobky očakávajú absolventi, ktorí skončili pedagogické fakulty.

Najvyššie očakávané platy spomedzi absolventov vysokých škôl, ktorí si po skončení štúdia hľadajú prácu cez portál Profesia.sk, majú mladí ľudia z technických fakúlt. Absolventi, ktorí vlani skončili Fakultu elektrotechniky a informatiky na Slovenskej technickej univerzite, vo svojich životopisoch pri hľadaní práce uvádzajú, že plat, ktorý očakávajú po tom, čo sa zamestnajú, by mal byť 1 283 eur mesačne.

Podobné platy očakávajú vo svojom zamestnaní po škole aj absolventi Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity. Približne o sto eur nižšie platové očakávania majú absolventi Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.

„Prvé tri fakulty, ktorých absolventi majú najvyššie platové očakávania, majú spoločné, že ide o fakulty informatiky a zároveň, že obidve univerzity sídlia v Bratislave," povedal projektový manažér online prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Ich platové očakávania sú opodstatnené. Priemerný plat ľudí s vysokoškolským vzdelaním je 1¤159 eur mesačne, v informačných technológiách až 1¤500 eur. Priemerný plat v Bratislavskom kraji je necelých 1 200 eur.

Personálna agentúra Adecco odporúča študentom už počas štúdia myslieť na to, ako obohatiť svoj profesijný životopis. Študenti majú možnosť absolvovať rôzne študentské programy, hľadať si brigády v odbore, uchádzať sa o neplatené stáže, zapájať sa do študentských odborných aktivít, študovať v zahraničí cez program Erasmus, prípadne pracovať na vlastných projektoch a nápadoch. To všetko zvyšuje šance ľahšie sa po škole zamestnať, pretože mať diplom pri hľadaní práce nestačí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #absolventi #škola profesia