V priemere najlepšie zarábajú šéfovia v IT

Prípad rekordného zárobku dvoch bankárov, ktorých príjmy za rok presiahli milión eur, neznamená, že v bankách sú najlepšie platy aj v priemere. Štatistiky personálnych agentúr hovoria, že šéfovať sa väčšmi oplatí v IT firme v Bratislavskom kraji. Mesačne si riaditeľ bratislavskej pobočky v sektore informačných technológií zarobí vyše štyritisíc eur. Je to viac ako plat priemerného manažéra v banke.

20.07.2013 12:00
Práca, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

„Medzi najlepšie platené pozície na Slovensku patria aj technické pozície ako programátor, špecialista v oblasti IT, softvérový inžinier, ale tiež manažérske pozície vo finančnom sektore, obchodnícke pozície a pozície vo vyššom a top manažmente,“ hovorí Petra Pohanková z personálnej agentúry Start People.

IT špecialisti či programátori dostávajú priemernú výplatu od dvoch tisíc eur. Podobne sú na tom aj finanční riaditelia. „Platy manažérov a špecialistov sú porovnateľné so mzdami ľudí na podobných pozíciách v západných krajinách. Avšak sú rádovo, až niekoľkonásobne vyššie než platy v sociálnej oblasti, bežného štátneho zamestnanca či radového zamestnanca vo výrobnom podniku. To znamená, že nemáme premrštené ohodnotenie kľúčových ľudí. Máme nezdravý mzdový rozdiel v jednotlivých úrovniach pozícií alebo profesiách,“ konštatuje Pavol Žuffa z personálnej agentúry AuJob.

Najlepšie platené sú už tradične pozície v Bratislave, vyššie mesačné platy má aj Trnavský a Trenčiansky kraj. Najhoršie sú na tom platovo ľudia v Prešovskom kraji a na juhu Slovenska, najmä v Nitrianskom kraji. „Rozdiely medzi platmi v Bratislave a v ostatných regiónoch Slovenska sú evidentné a môžu činiť aj niekoľko stoviek eur,“ povedala Pohanková. Kým napríklad pracovník na manažérskej pozícii v Nitre zarobí v priemere 1¤200 eur mesačne, jeho kolega z Bratislavy uvidí na výplatnej páske priemerne o 500 eur viac za mesiac. Takisto však platí, že náklady na život v Bratislave sú podstatne vyššie ako na východe krajiny.

Naprieč všetkými okresmi sú, naopak, najhoršie platení pomocní robotníci, menej kvalifikovaní pracovníci v maloobchode či ľudia v gastronómii. Tu však platí, že ich oficiálny plat často podstatnejšie zvyšuje samotné prepitné, ktoré dostávajú. Napríklad pracovníci bezpečnostných služieb, predavači, pomocní kuchári či zdravotní asistenti zarábajú v hrubom do 500 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba