Šéfovia svetových firiem najviac obdivujú Churchilla a Jobsa

Šéfovia svetových firiem najviac obdivujú bývalého britského premiéra Winstona Churchilla a zakladateľa spoločnosti Apple Steva Jobsa. Vyplýva to z prieskumu názorov 1 400 generálnych riaditeľov z celého sveta, ktorých sa poradenská firma PwC spýtala, ktorých lídrov najviac obdivujú a čo oceňujú na ich činoch.

30.04.2013 07:00
Steve Jobs a iPad Foto:
Steve Jobs
debata (8)

Prieskum ukázal niektoré charakterové typy lídrov, ako napríklad: bojovníci (Napoleon, Alexander Veľký), reformátori (Jack Welch), vodcovia v časoch nepohody (Winston Churchill, Abraham Lincoln), lídri, ktorí ohromili veľké davy ľudí (Mahátma Gándhí, Nelson Mandela), a tí, ktorí dokázali názorovo zjednocovať (Bill Clinton).

„Šéfovia firiem majú proti tým globálnym nevýhodu, že schopnosť vodcovstva sa u generálnych riaditeľov pestuje ešte len necelé štvrťstoročie. Vodcovstvo zahŕňa tak celoživotné vzdelávanie, ako aj dlhoročnú prax. Zdrojom inšpirácie tu môžu byť predvojnoví podnikatelia, ako bol Tomáš Baťa,“ uviedol senior manažér poradenstva pre riadenie ľudských zdrojov PwC ČR Libor Stodola.

Churchill je populárny vodca naprieč celou západnou Európou. Vo Francúzsku sa umiestnil pred Charlesom de Gaulle a v Taliansku porazil na špičke Niccola Machiavelliho. Slúžil dvakrát ako britský premiér, čo mu zaistilo rovnakú popularitu v Turecku ako Gándhímu v Indii. Spoločne sa tam umiestnili tesne za Mustafom Kemalom Atatürkom.

Zhruba 60 percent generálnych riaditeľov z celého sveta si za vzor vyberá povojnových politikov či vojenských vodcov. Druhou najpopulárnejšou skupinou boli lídri z biznisu, historickí vodcovia a súčasní lídri. Menej zastúpené kategórie zahŕňajú spisovateľov, umelcov, filozofov, športovcov, náboženských vodcov a fiktívne postavy.

Riaditelia medzi svojimi vzormi zmienili aj 15 žien. Len Margaret Thatcherová sa však dostala do prvej desiatky. Ďalšími často uvedenými menami boli Angela Merkelová, Ayn Randová, Matka Tereza a kráľovná Alžbeta¤I. Ženy si štyrikrát pravdepodobnejšie vyberali za vzor ženy ako mužov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba