Zamestnávatelia: Ak sa nezlepší vzdelávanie, nebude mať kto robiť

Zamestnávatelia sa obávajú, že ak sa nezlepší systém vzdelávania na odborných školách, nebude mať kto u nás pracovať. Zároveň to odradí aj zahraničných investorov, varujú.

14.04.2013 12:39
študenti, učiteľ, tabula, škola, matematika,... Foto:
Ilustračné foto
debata (77)

„My keď sa nezobudíme, tak tu nebude mať kto robiť,“ upozornil Jaroslav Holeček zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Firmy pôsobiace u nás v súčasnosti si podľa neho ešte nejako pomôžu.

Spomenul napríklad, že všetky tri automobilky u nás vybudovali centrá odborného vzdelávania a človek, ktorého zamestnajú, ide najmenej na šesť týždňov na zaškolenie. Negatívne to však ovplyvňuje podnikateľské prostredie u nás, čo vedia aj zahraniční investori. „Tá príprava na povolanie je v dezolátnom stave,“ hovorí. Takto podľa neho nebudeme mať ani dostatočný prílev zahraničných investícií.

„Aká firma sem príde, keď nemá s kým robiť. My nemáme s kým robiť. Už my znižujeme výrobu, pretože nemáme ľudí, ktorí by v našich firmách robili, to nehovorím o robotníckych povolaniach, to hovoríme o špičkových odborných povolaniach,“ doplnil viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Július Hron.

Holeček pripomína, že z viac ako 68-tisíc absolventov, ktorí priemerne opustili stredné školy počas posledných troch rokov, je asi jedna tretina nezamestnaných, pretože nie sú pripravení na povolanie a na trhu práce neuplatniteľní. Takmer 50 percent sa hlásilo na vysoké školy, čo považuje taktiež za anomáliu. „Okolo 18 percent sa uplatňuje v odbore, ktorý síce neštudovali, ale našli si zamestnanie. Ale len približne 6,5 percenta sa naozaj uplatnia v odbore, ktorý aj študovali,“ dodal Holeček.

Zamestnávatelia pripomínajú, že len 27 percent žiakov vlani študovalo na stredných odborných školách technického zamerania, 39 percent na školách netechnického zamerania a 34 percent na gymnáziách.

Zamestnávatelia Slovenska združení v Rade vlády pre odborné vzdelávanie a prípravu preto spustili program transformácie stredného odborného školstva. Chcú dosiahnuť, aby sa každý absolvent uplatnil na trhu práce. Projekt transformácie bude postavený na piatich pilieroch – potreby trhu práce, nastavenie výkonov škôl, kariérne poradenstvo, modernizácia a špecializácia škôl a overovanie kvality a uplatniteľnosti absolventov.

Zamestnávatelia zo siedmich rezortov už vybrali 21 stredných škôl, na ktorých sa od tohto septembra pilotne odskúša duálny systém – teória v škole a prax u zamestnávateľa. "My sa snažíme o výrazné prepojenie zamestnávateľského prostredia so školami s tým cieľom, aby absolventi mali naozaj uplatnenie, vyhlásil Igor Patráš z Republikovej únie zamestnávateľov.

77 debata chyba