Grécko stráca vzdelaných, odišlo už 120-tisíc mladých špecialistov

Grécko od vypuknutia finančnej krízy v roku 2010 opustilo viac ako 120 000 mladých lekárov, inžinierov, počítačových expertov, chemikov a ďalších špecialistov.

09.04.2013 16:23
chémia, chemik, látky, laboratórium, skúmanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Vyplýva to zo štúdie ekonóma Loisa Lambrianidisa z univerzity v gréckom Solúne. Predvlani mala táto juhoeurópska krajina 10,7 milióna obyvateľov.

„Počet mladých vedeckých pracovníkov, ktorí opustili krajinu, dosahuje zatiaľ desať percent potenciálu krajiny a nachádza sa veľmi vysoko,“ povedal Lambrianidis aténskemu denníku Ethnos. Odliv mladých vedcov z Grécka zapríčinili vážne finančné problémy krajiny, ale aj skutočnosť, že pre týchto expertov neexistuje dostatok pracovných príležitostí v gréckom súkromnom sektore.

Podľa štúdie špecialisti odchádzali do iných európskych krajín, kde sa zamestnali v súkromnom sektore. Polovica týchto odborníkov má údajne niekoľko diplomov z popredných svetových univerzít.

Grécko je už šiesty rok v recesii a prognóza na tento rok počíta s poklesom ekonomiky o 4,5 percenta. Grécka ekonomika by tak v období 2008 až 2013 vykázala prepad takmer o štvrtinu. Pre recesiu klesajú aj spotrebiteľské ceny, ktoré sa v marci medziročne znížili o 0,2 percenta. Ekonomika krajiny, ktorá čerpá medzinárodnú úverovú pomoc, sa tak po prvý raz za 45 rokov dostala do deflácie.

1 debata chyba