Jeden zo zakladateľov Penty odchádza z vedenia, spolumajiteľom zostáva

Z vedenia finančnej skupiny Penta odišiel spoluzakladateľ. Partner investičnej spoločnosti Penta, Martin Kúšik, sa rozhodol ukončiť svoje aktívne pôsobenie vo firme, naďalej však zostáva spoluvlastníkom Penty v pozícii Limited Partnera.

29.03.2013 12:01
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Kúšik bol v posledných dvoch rokoch zodpovedný hlavne za expanziu Penty na nemeckom trhu. Jeho úlohy prevezme partner Penty Marek Dospiva a nový investičný riaditeľ Thomas von Werner.

"Po takmer dvadsiatich veľmi dynamických a intenzívnych rokoch som sa rozhodol pre novú životnú etapu a inú rovnováhu medzi mojim pracovným a osobným životom. Účasť na založení Penty považujem za jedno z najlepších životných rozhodnutí a som vďačný, že som mohol byť súčasťou príbehu firmy, ktorá začínala s piatimi zakladateľmi a dnes patrí medzi najväčšie investičné skupiny v regióne“, povedal.

Kúšik bol spolu s Jaroslavom Haščákom, Marekom Dospivom, Jozefom Oravkinom a Jurajom Herkom spoluzakladateľom Penty. V roku 2001 začali spolu s Dospivom pôsobiť v Prahe, kde postupne vybudovali investičný team. Od roku 2010, kedy došlo k novému prerozdeleniu kompetencií partnerov, sa začal systematicky venovať expanzii Penty na novom nemeckom trhu. V marci 2013 začal v Nemecku pôsobiť nový investičný riaditeľ Thomas von Werner, ktorý buduje lokálny investičný tím so sídlom v Mníchove.

K 1. marcu skončil v Pente po desiatich rokoch aj jeden z investičných riaditeľov Jozef Janov. Rozhodol sa osamostatniť a zakladá si vlastnú investičnú spoločnosť.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v sektoroch private equity a v realitnom developmente. V oblasti private equity spravuje jediný fond svojich partnerov, akcionárov spoločnosti. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než tridsaťtisíc pracovníkov a konsolidované tržby skupiny dosiahli v roku 2012 výšku 4,4 miliardy eur. Penta investuje predovšetkým do oblasti energetiky, retailu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, bankovníctva a zábavného priemyslu.

6 debata chyba