Obmedzenie odmien bankárov odsúhlasili aj členské štáty únie

Predstavitelia členských krajín Európskej únie a zástupcovia Európskeho parlamentu sa dohodli na obmedzení odmien bankárov. Nové pravidlá majú začať platiť v januári 2014. Oznámilo to v noci na štvrtok írske predsedníctvo EÚ.

21.03.2013 08:55
(typo - nepouzivat v orise) odvody, peniaze,...
Ilustračné foto
debata (9)

Za bežných okolností nebudú môcť odmeny bankárov presiahnuť ich základnú mzdu. Iba výnimočne budú smieť banky svojim špičkovým pracovníkom vyplatiť odmenu vo výške dvojnásobku základného platu, napísala agentúra DPA.

Dohoda ukončuje niekoľkomesačný spor, v ktorom sa proti obmedzeniu odmien stavala Británia. Tá sa obávala, že tento krok by mohol viesť k poklesu medzinárodného významu londýnskeho finančného centra.

„Parlament odolal tlaku zo strany britskej vlády a nepripustil žiadne ďalšie zmeny v obmedzení odmien,“ uviedol nemecký člen Európskeho parlamentu Udo Bullmann.

Vysoké odmeny v bankovom sektore sú v posledných rokoch tŕňom v očiach verejnosti. Veľa európskych politikov sa navyše domnieva, že vysoké odmeny motivovali bankárov k rizikovým obchodom, ktoré dostali niektoré významné európske banky na pokraj kolapsu.

Obmedzenie odmien je súčasťou širších zmien v regulácii bankového sektora. Tie zahŕňajú aj väčšie požiadavky na kapitál bánk, ktoré majú zaistiť odolnosť bankového sektora voči prípadnej budúcej kríze. Európske banky upozorňujú, že obmedzenie odmien zníži ich konkurencieschop­nosť.

„Ak majú byť odmeny obmedzené, malo by sa to urobiť na celosvetovej úrovni,“ uviedol prezident Európskej bankovej federácie Christian Clausen. „Je tu riziko, že zákazníci budú robiť obchody s americkými bankami, ktoré stále vyplácajú vysoké odmeny,“ dodal.

9 debata chyba