Niektoré firmy v USA majú problém zohnať ľudí, ktorí neberú drogy

Niektoré firmy v Spojených štátoch majú stále väčší problém s uchádzačmi o prácu, ktorí neprejdú testami na užívanie drog.

09.01.2013 21:58
debata (34)

Týka sa to najmä ťažobných firiem v západnej Pensylvánii, Ohiu či západnej Virginii, kde sa z bridlicových ložísk získava plyn. V odvetví s vysokou fluktuáciou kvôli náročnej práci tu v testoch prepadá výrazne viac ľudí, ako je celonárodný priemer. Napísal o tom denník The Wall Street Journal.

„Zohnať ‚čistých‘ uchádzačov je stále ťažšie,“ uviedla Dawn Fuchsová, ktorá vedie pensylvánsku spoločnosť Weavertown Enviromental Group. Firma musí odmietnuť zhruba sedem percent uchádzačov, čo je približne štyrikrát viac, než je v Spojených štátoch bežné. Je tak pre ňu ťažké udržať potrebný počet zamestnancov, ktorí likvidujú ekologické škody. Spoločnosť má v súčasnosti 200 ľudí, tento rok by ich potrebovala najať ďalších 100 a zároveň zaplniť uvoľnené miesta po tých, ktorí odišli za menej náročnou prácou.

V celých Spojených štátoch pritom počet užívateľov drog v minulých rokoch mierne klesol. V náročných odvetviach ako je kamiónová doprava či obsluha a stavba plynovodov a ropovodov, sa ale zvýšil. Kým v roku 2009 neprešlo testami 1,5 percenta uchádzačov, vlani to bolo 1,8 percenta.

Veľký problém predstavuje zneužívanie liekov na predpis a amfetamínov najmä v robotníckych profesiách. Výsledky testov vykonaných náhodne po zamestnaní pracovníka navyše ukazujú, že niektorí robotníci si s drogami začnú až v práci. Napríklad často zneužívaný liek oxycodone sa v moči zamestnancov objavuje trikrát častejšie ako v moči uchádzačov o prácu.

Zneužívanie práškov na bolesť s opiátmi je rozšírené hlavne v ťažobných oblastiach na pomedzí Pensylvánie a Ohia, kde je vysoké percento starších robotníkov žijúcich v chudobnejších oblastiach. Náchylní k závislosti sú najmä ľudia, ktorí utrpeli pracovný úraz a počas liečby mali takéto lieky predpísané.

V oblasti, kde kvôli rozmachu ťažby počas posledného roka vzrástla zamestnanosť o sedem percent, firmy niekedy hľadajú nových ľudí s ťažkosťami. Čím ďalej tým viac sa ich preto napríklad zameriava na vojnových veteránov a dobrovoľných hasičov, ktorí v minulosti museli pravidelne absolvovať testy na drogy. Zamestnávatelia na povinné skúšky na drogy upozorňujú študentov škôl a v náborových strediskách.

34 debata chyba