Šéfovať si chce tretina Slovákov

Približne 37 percent Európanov by chcelo byť svojim vlastným šéfom. Väčšina, 58 percent, uprednostňuje však štatút zamestnanca. Ukázali to výsledky prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil vlani.

09.01.2013 13:09
Práca, mládež, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata

Slováci sa v tomto ohľade od priemeru príliš nelíšia. Svojím vlastným pánom by pracovne chcelo byť 33 percent z nich. Status zamestnanca preferuje 61 percent opýtaných Slovákov. Podobne je to aj v susednom Česku, kde si chce šéfovať 34 percent ľudí, 61 percentám vyhovuje status zamestnanca. V Maďarsku by chcelo podnikať 39 percent ľudí, 55 percent chce byť v zamestnaní. V Poľsku chce mať všetko vo svojich rukách 47 percent ľudí, zamestnanie láka 50 percent Poliakov.

V roku 2009 v rovnakom prieskume to, že budú pracovať sami na seba, uprednostňovalo v EÚ 45 percent ľudí proti 37 v minulom roku. Podobný trend štatistici zaznamenali aj napríklad v Číne alebo v Spojených štátoch. Ide o odraz dopadov súčasných ekonomických problémov, kvôli ktorým práca výlučne len pre seba neponúka až tak zaujímavú perspektívu a ľudia majú tendenciu prinakláňať sa k stabilnejšiemu zamestnaniu.

Prieskum sa uskutočnil aj v niektorých štátoch mimo EÚ. Výrazne najviac ľudí, ktorí preferujú pracovať sami na seba, bolo v Turecku, až 82 percent.

debata chyba